гурме

Как да научим децата да се хранят здравословно

Снимка: JillWellington / Pixabay.com

Здравословното, пълноценно хранене трябва да е достъпно и приятно за всеки. Не само за тези, които спазват режим, а за всички, които искатда се чувстват добре.

А много от моите клиенти и читатели, които са избрали да живеят така, също така са и родители и искат това и за децата си. Но как да убедиш малко дете, че здравословната храна е вкусна и полезна и броколите не са враг, а приятел?

Аз все още не съм баща, но за щастие има други специалисти в сферата, които са. А и доста научна литература и психологичeски проучвания, на които да се опрем, за да си отговорим обосновано и подробно на въпроса "Как да научим децата си да се хранят здравословно?".

В тази статия ще споделя част от обширната научно-доказана информация по темата, поднесена във възможно най-достъпен и простичък за разбиране вариант - под формата на няколко полезни съвета и стратегии, които да следваш, за да научиш децата си не само да се хранят здравословно, но и това да бъде приятно за тях.

Съвет 2: Бъди за пример!

Ако искаш децата да свикнат с вкуса и редовния прием на здравословна храна, дай им положителния пример, от който се нуждаят. Покажи им, че ти също се храниш така и че ти харесва, обясни им защо е полезно.

И тук има проучвания, които са показали, че това работи. Децата на родители, които редовно консумирали плодове и зеленчуци, също показват по-голям интерес и желание за консумация на тези храни в дългосрочен план.

Мисъл на деня