гурме

Как да научим децата да се хранят здравословно

Снимка: JillWellington / Pixabay.com

Здравословното, пълноценно хранене трябва да е достъпно и приятно за всеки. Не само за тези, които спазват режим, а за всички, които искатда се чувстват добре.

А много от моите клиенти и читатели, които са избрали да живеят така, също така са и родители и искат това и за децата си. Но как да убедиш малко дете, че здравословната храна е вкусна и полезна и броколите не са враг, а приятел?

Аз все още не съм баща, но за щастие има други специалисти в сферата, които са. А и доста научна литература и психологичeски проучвания, на които да се опрем, за да си отговорим обосновано и подробно на въпроса "Как да научим децата си да се хранят здравословно?".

В тази статия ще споделя част от обширната научно-доказана информация по темата, поднесена във възможно най-достъпен и простичък за разбиране вариант - под формата на няколко полезни съвета и стратегии, които да следваш, за да научиш децата си не само да се хранят здравословно, но и това да бъде приятно за тях.

Съвет 3: Не награждавай яденето на здравословна храна!

Точно така, няма печатна грешка. Знам, че се опитваме да научим децата да се хранят здравословно, но самият акт на хранене със здравословна храна не бива да се награждава по някакъв специален начин. Защо?

Защото, също като натиска, очакването на награда за определено действие подкопава персоналната вътрешна мотивация на човек да го прави. Постепенно се изграждат разбирането и навика, че това води до награда и цялото нещо става просто инструмент за придобиване на определено възнаграждение.

Дори човек да е мотивиран да прави нещо – когато това се награждава (с пари, или в нашия случай – със сладкиши например), постепенно се изгражда разбирането, че това се прави не с цел вътрешно удовлетворение, а с цел получаване на награда. В психологията има термин за това: ефект на свръх оправданието.

Така че, ако даваме на децата си сладкиши като награда всеки път щом си изядат полезната храна, те ще се научат, че това води до награда. И постепенно стойността на сладкиша в тяхното съзнание ще расте, докато стойността на храната, която трябва да изядат, за да стигнат до него, ще намалява.

А това е предпоставка за хранителни разстройства (по-конкретно преяждане) и проблеми с теглото в последствие.

Мисъл на деня