гурме

Как да научим децата да се хранят здравословно

Снимка: JillWellington / Pixabay.com

Здравословното, пълноценно хранене трябва да е достъпно и приятно за всеки. Не само за тези, които спазват режим, а за всички, които искатда се чувстват добре.

А много от моите клиенти и читатели, които са избрали да живеят така, също така са и родители и искат това и за децата си. Но как да убедиш малко дете, че здравословната храна е вкусна и полезна и броколите не са враг, а приятел?

Аз все още не съм баща, но за щастие има други специалисти в сферата, които са. А и доста научна литература и психологичeски проучвания, на които да се опрем, за да си отговорим обосновано и подробно на въпроса "Как да научим децата си да се хранят здравословно?".

В тази статия ще споделя част от обширната научно-доказана информация по темата, поднесена във възможно най-достъпен и простичък за разбиране вариант - под формата на няколко полезни съвета и стратегии, които да следваш, за да научиш децата си не само да се хранят здравословно, но и това да бъде приятно за тях.

Съвет 4: Направи здравословната храна лесно достъпна у дома!

Друг интересен феномен при хората е т.нар. ни "вътрешно меню". Или типа храна, около която гравитираме и ни се прияжда, защото постоянно сме заобиколени от външни дразнители, подтикващи към нея.

Разбирай рекламни материали, заведения за бързо хранене, ресторанти, аромати, различни хранителни магазини и т.н. До голяма степен това, което ни обгражда, определя и това какво ядем, ако не мислим съзнателно за избора си.

Това знание е полезно и в случая с децата – ако са заобиколени от здравословна, питателна храна вкъщи, ако разполагат с готово приготвена такава за училище и има между какво да избират, когато отворят хладилника (спомни си Съвет 1) – е доказано по-вероятно да избират такъв вид храна по-често, дори и когато са сами вкъщи, навън с приятели или в друга обстановка, в която нямаме контрол над това, с какво се хранят.

С други думи – трябва да изградим подходящата среда около тях, която да ги подтикне към вземането на правилни решения и без нашата конкретна намеса. А и съм сигурен, че това не важи само за храната.

Мисъл на деня