Как да ускориш своя метаболизъм? Ето 10 съвета за това

  • Сподели:
Как да ускориш своя метаболизъм? Ето 10 съвета за това

Метаболизмът представлява представлява съвкупността от всички биохимични реакции, които протичат в нашия организъм и които отговарят за това, дали приетата енергия (калории) чрез храната ще бъде съхранена (анаболизъм) или освободена (катаболизъм). Тези химични реакции поддържат тялото жизнено и функциониращо.

Често пъти свързваме метаболизма с изгорените калории, ефективна детоксикация и загубата на излишни килограми. Това е така - колкото по-бърз е твоят метаболизъм, толкова повече калории губиш, дори стоейки на едно място. Освен това, добрият метаболизъм те зарежда с енергия и положителни емоции.

1. Замени слънчогледовото олио с кокосово

Кокосовото масло увеличава метаболизма до 12%, за сметка на обикновеното олио, което стига едва до 4%. Кокосовото масло може да ти помогне още с изгарянето на калории, отстраняването на вредни микроорганизми и да те накара да се почувстваш заситен. Общо взето е по-полезно. Повишава нивата на добрия холестерол, предпазва косата, кожата и поддържа устната хигиена. Кокосовото масло увеличава както метаболизма, така и работата на мозъка. Препоръчва се на хора с Алцхаймер.

2. Пий кафе

Проучванията показват, че кофеинът в кафето може да ускори метаболизма с 3 до 11%, като действа върху централната ти нервна система. Подобно на зеления чай, той също е подходящ при отслабване. Но така както изследванията показват, че влияе на метаболизма, така и спорят помежду си за ефективността му спрямо различните видове телосложение.

3. Наспи се добре

Липсата на сън води до увеличаването на стреса и риска от затлъстяване. Мозъкът не получава необходимата почивка, от което и останалите органи не успяват да си свършат работата. Нивата на кръвна захар се повишават и това води до риск от поява на диабет тип 2, обостряне на глада и редица други проблеми. За да подобриш съня си, създай си режим, избягвай да стоиш на светло и да се взираш в екрана на телефона преди да заспиш. Осигури си поне 7-8 часа здравословен сън на нощ.

4. Яж люто

Лютата чушка съдържа капсаицин - вещество, което стимулира метаболизма. Не всички понасят люто, но една щипка е достатъчна да изгори 10 допълнителни калории. За шест години и половина ще загубиш половин килограм от теглото си. Това може да звучи много малко, но в комбинация с други методи, ефектът ще се засили. Гледай на него като на приятен бонус в дългосрочен план.

5. Пий зелен чай

Зеленият и някои други видове чай също могат да повишат метаболизма с до 5%. Те превръщат някои от мазнините в тялото ти в свободни мастни киселини, което повишава изгарянето им с до 17%. Тези чайове са подходящи и за поддържане на теглото, предпазване на сърцето и подобряване нивата на захар в кръвта. Особеното при тях е, че не действат на всеки.

6. Движи се, тренирай и дишай дълбоко

Прекалено дългото седене е вредно за здравето. Някои учени дори смеят да твърдят, че седенето е също толкова опасно, колкото тютюнопушенето. Това се дължи на факта, че в седнало или легнало положение тялото изгаря най-малко калории. Ако на работа стоиш предимно изправен, със сигурност изгаряш повече калории. Ако работиш предимно на бюро, възползвай се от всяка възможност да станеш за малко и да се раздвижиш. 

7. Вдигай различни по тежест предмети

Мускулите са по-метаболитно активни от мазнините. Това означава, че изискват повече енергия от тялото, за да ги поддържа. А това ускорява метаболизма. Това означава, че можеш да изгаряш повече калории, дори когато си почиваш.

8. Прави интензивни тренировки

Не е задължително да ги правиш всеки ден - два, три пъти в седмицата е напълно достатъчно, но винаги можеш да си направиш собствена фитнес програма и да се придържаш към нея, ако не искаш да се чудиш какво да правиш всеки път в залата. Най-хубавата част е, че дори след като тренировката приключи, ти продължаваш да губиш калории, благодарение на ускорения метаболизъм в резултат на физическата дейност.

9. Пий повече студена вода

Ако замениш натуралните сокове и газирани напитки със студена вода, имаш по-голям шанс за отслабване. Пиенето на половин литър вода увеличава метаболизма с 10 до 30% за около час. Когато водата е студена, тялото използва повече енергия, за да я затопли и оттам се ускорява метаболизма ти. Пиенето на повече вода, особено преди хранене, създава чувство за заситеност и така ядеш и по-малко, а шансът от преяждане намалява.

10. Приемай много протеини с всяко хранене

Що се отнася до макронутриентите - приемът на повече белтъчини повишава значително метаболизма, в сравнение с този на въглехидрати и мазнини. Доказано е също, че приемът на протеини те предпазва от преяждане, тъй като засищат добре.