Киш със СНЕК домати

  • Сподели:
Киш със СНЕК домати

Набиращите все по-голяма популярност специални домати, които вече успешно се отглеждат и в България, са вкусни през цялата година и подходящи за консумация самостоятелно или в комбинация с други продукти. За да постигнем по-добър вкус и аромат на ястията с домати през студените месеци, е препоръчително да използваме разновидности като чери или бейби плъм (сортовете Суител и Бамано) или Кумато, които запазват своите качества дори през зимата.

Вероятно най-непознат до момента от специалните домати, но и най-привлекателен е деликатесният домат Кумато. Той се отличава с изключителен аромат и вкус и не остава незабелязан на щанда с характерния си по-тъмен цвят, вариращ от тъмно кафяв до златисто-зелен. Той е особено месест, сочен и по-сладък от традиционните сортове, с леко кисела нотка. Кумато е предпочитан в гурме кухнята, тъй като изпъква във всяка салата или ястие. Той се появява за първи път в региона на Алмерия, Южна Испания, но вече започва да се отглежда и предлага на много места по света, включително и в България. Произхожда от диворастящите домати, които са се адаптирали да издържат на по-сухите и солени почвено-климатични условия в региона на Средиземноморието.

Подбрали сме някои вкусни и лесни рецепти, които ще разнообразят всяка мразовита вечер. За да ги приготвите, си набавете достатъчно количество от тези здравословни „бонбони“, за да имате и за похапване в процеса на готвене.

Приготвяне:

  1. Замесване на тестото (ако имате готово тесто, преминете към Стъпка 2.) В голяма купа смесете брашното и солта. Нарежете маслото на парченца и омесете добре с брашното, а може и с помощта на миксер или блендер, докато получите смес, в която маслото е на топчета с размер на грах. Постепенно добавете водата, като размествате сместа с шпатула. Добавете още малко вода, ако е необходимо, но само по супена лъжица наведнъж, не повече – тестото трябва да бъде достатъчно твърдо, че да запазва формата си при стискане между пръстите ви. Оформете на топка, завийте с фолио и оставете в хладилника за 30 минути. Върху набрашнена повърхност или между два листа хартия за печене разточете тестото до дебелина 3-4 мм. Количеството е достатъчно за форма с диаметър 23-25 см.
  2. Намажете с масло формата за киш и покрийте дъното с тестото. Отстранете излишното, което остава извън ръба.
  3. Надупчете повърхността с вилица, за да не се издува по време на печене. Поставете хартия за печене отгоре и сложете отгоре нахута като тежест. Печете за 10-12 минути на 200° C.
  4. Докато печете основата, нарежете на ситно лука. Разбийте млякото, като добавите и сметаната, яйцата и нарязаната на малки парченца моцарела. Прибавете лука, солта и подправките.
  5. След като изпечете основата, извадете от фурната, добавете кремообразната смес и поставете отгоре чери доматите, разрязани на половинки. Поставете ги равномерно по повърхността на киша.
  6. Върнете киша във фурната и печете за около 30 минути или докато клечка за зъби излезе чиста от киша. Оставете малко да се охлади и сервирайте топъл или пък изчакайте да изстине напълно. Ще бъде също толкова вкусно!