Кои плодове и зеленчуци задължително да хапваме през лятото

  • Сподели:
Кои плодове и зеленчуци задължително да хапваме през лятото

Зеленчуци който не яде
Той голям не ще да порасте
Не ще има розови страни
Всеки ще го победи

Морковчето вика ела тук
Ряпата крещи и тя напук
Леля Зелка в ъгъла се смей
А домата червеней.

Лятото е сезонът на синьото море, на мързеливото бездействие, приключенските пътувания... Но лятото е и сезонът на здравословното хранене, промените в двигателния режим, душевния баланс и хармония... 

Ако искаме да сме здрави и в добра кондиция, трябва да спазваме следните две златни правила:

1. Да се храним със сезонни плодове и зеленчуци

На пазара целогодишно има всякакви плодове и зеленчуци, но сезонните имат няколко безспорни предимства:

- Не са отгледани в оранжерии, а са узрели под слънчевите лъчи.
- Имат най-висок процент витамини, минерали, фибри...
- Процентът на консерванти и пестициди е най-нисък.
- Цените също са най-ниски.

2. Да се храним с плодове и зеленчуци, които са характерни за нашата географска ширина

На пазара има всякакви екзотични плодове и зеленчуци, но нашите (български) имат няколко безспорни предимства:

- Отразяват се най-добре на здравето, защото са залегнали в генотипа ни - от векове нашите баби и дядовци ги консумират. 
- Не са обработвани допълнително с химически вещества, за да издържат при дългия транспорт.
- Купувайки български плодове и зеленчуци, ние подпомагаме нашето земеделие и стимулираме икономиката.

Лятото - изобилие от плодове и зеленчуци

Лятото е сезонът, предлагащ най-голямо разнообразие от пресни плодове и зеленчуци. Ако успеем да се възползваме от този факт, не само ще бъдем здрави и красиви, но и бързо ще влезем в желаната форма, сваляйки излишните килограми. Неслучайно казват, че лятото е сезонът на диетите. 

Докато още кроим планове за юни, юли или август, "BILLA Кулинариум" идва, за да направи лятото ни още по-незабравимо и вълшебно. Новият брой на списанието е истински летен букет от интересни теми, полезни съвети, вкусни рецепти, нестандартни идеи за свободното време.

Лятното издание обръща специално внимание на темите за плодовете и зеленчуците, еко и био храненето, както и на здравословния режим при децата.

"BILLA Кулинариум"

Списанието може да бъде закупено от всички магазини BILLA в цялата страна. Цената му e само 1,99 лв., като притежателите на BILLA карта могат да се сдобият с него на преференциалната цена от 0,99 лв.

Всички, които ще си закупят летния брой на списанието ги чака и още една приятна изненада - в "BILLA Кулинариум" ще намерят талони за отстъпка, с които могат да спестят над 30 лв.

"BILLA Кулинариум" e най-тиражираното и най-продаваното кулинарно издание в България за уникален брой към края на 2017 г. (по данни на Blue Point от януари на 2018 г.). Списанието излиза 4 пъти в годината и съдържа почти 100 пъстри страници, които винаги провокират любопитството и въображението на читателя. Лятното издание на "BILLA Кулинариум" може да откриете във всички магазини BILLA в цялата страна!

Сега да се върнем на българските плодове и зеленчуци, които задължително трябва да присъстват през лятото на трапезата ни: 

Кои плодове и зеленчуци задължително да хапваме през лятото

1. Малини

Освен че са изключително вкусни и ароматни, тези червени плодчета са и много полезни. Малините имат високо съдържание на фибри, прочиствайки перисталтиката и борейки се с наднорменото тегло.

Богати са на калий, който се грижи сърцето да е здраво, а кръвното налягане - нормално. В малините има и големи количества от витамин C и магнезий, които помагат при мъжко и женско безплодие.  

Снимка: pixabay.com / Daria-Yakovleva

Кои плодове и зеленчуци задължително да хапваме през лятото

3. Праскови

Ако хапваме една праскова на ден, ще си набавим ¾ от необходимата дневна доза от витамин С. Няма да сбъркаме, ако кажем, че прасковите са "бомба" с полезни вещества - съдържат пектин, каротин, желязо, калий, фосфор, мед, манган, цинк, магнезий и селен, витамини от В групата, фолиева киселина, витамин РР, Е, К.

Прасковите са мощно оръжие срещу рака, стомашните проблеми, сърдечните заболявания и хипертонията, кожните и бъбречните заболявания, анемията и слабия имунитет.

Снимка: pixabay.com / Alexas_Fotos

Кои плодове и зеленчуци задължително да хапваме през лятото

2. Диня

Най-уникалното качество на динята е, че е най-големият "чистач" на лимфната система. А когато имаме чиста лимфна система, всички болести, включително и коварният рак, нямат шанс да се разпространят в човешкото тяло.

Освен витамини A и С, големи дози с калий, калций, желязо, бета каротин и фибри, динята съдържа и ликопен - антиоксидант, който убива туморите. Динята има и още едно голямо предимство - 92% от масата й е вода - и да искаме, нямам как да преядем!

Снимка: pixabay.com / congerdesign

Кои плодове и зеленчуци задължително да хапваме през лятото

4. Боровинки

Суперплод и суперхрана - така най-често определят боровинките. Да, тези малки плодчета наистина носят супер ползи да здравето на човек и всичко, което сте прочели за тях е 101% вярно.

В планините на България виреят черни, червени и сини боровинки. Боровинките предотвратяват образуването на тромби в кръвта, а оттам и на инфаркт и инсулт. Тази суперхрана помага на диабетиците да регулират кръвната си захар, справя се с инфекции на уринарния тракт, има противовъзпалително действие.

Наред с високо съдържание на витамини А, С и К, бета каротен, фолиева киселина, боровинките съдържат и изключително силните триптофан (аминокиселина) и ресвератрол (антиоксидант), които в такова голямо количество се откриват само в червеното вино и суровото какао.

Боровинките подобряват и състоянието на зрението - сигурно сте забелязали, че няма хранителна добавка за очите, която да не съдържа този божествен плод.

Снимка: pixabay.com / StockSnap

Кои плодове и зеленчуци задължително да хапваме през лятото

5. Тиквички

Тиквичките съдържат малко калории, но благодарение на фибрите си създават усещането за ситост, което ги превръща в идеално оръжие в борбата с излишните килограми. Тиквичките са естествен диуретик, помагат при запек, грижат се за нормалното кръвно налягане, забавят процесите на деградация на очите, която настъпва с възрастта.

Мъжете задължително трябва да хапват много тиквички, защото те имат силен положителен ефект при доброкачествена простатна хипертрофия. А да не говорим какви бързи, вкусни, леки и здравословни кулинарни шедьоври може да се сътворят с тиквички... 

Снимка: pixabay.com / bones64

Кои плодове и зеленчуци задължително да хапваме през лятото

6. Домати

Доматите са здраво свързани с културата на българина, който от векове обича да ги отглежда и консумира. И за това си има основателна причина - доматите предпазват от рак, неутрализирайки канцерогенните вещества, грижат се за доброто състояние на сърдечно-съдовата система и ниските нива на кръвна захар, тушират образуването на кръвни съсиреци, поддържат здравето на костната система.

Доматите правят кожата млада, сияйна и красива. Същият ефект имат и върху косата. И още нещо - почти няма вкусна българска гозба, която да не съдържа домати!

Снимка: pixabay.com / Alexas_Fotos

Кои плодове и зеленчуци задължително да хапваме през лятото

7. Чушки

Чушките, наред с доматите, са традиционни за българската трапеза. Този вкусен зеленчук съдържа високо количество от витамин C и капсацин, които подпомагат бързото изгаряне на калориите и увеличават кръвоснабдяването на кожата.

Чушките са първенци и по съдържание на цинк, който се грижи за развитието на малките деца, за имунната система и плодовитостта. Към това богатство от полезни вещества ще добавим и следния "скромен" списък: калций, магнезий, фосфор, желязо, калий, ликопен, триптофан, провитамин А, витамин Е, В1, В2, В6. Ако хапвате люти чушки, ползите за здравето ще бъдат още по-големи.

Снимка: pixabay.com / GerDukes

Кои плодове и зеленчуци задължително да хапваме през лятото

8. Патладжан

Патладжанът (синият домат) е богат на фибри и антиоксиданти, които го превръщат в мощен убиец на рака на храносмилателната система. Фибрите на синия домат имат и друга функция - дават усещането за ситост, затова този зеленчук е препоръчителен за включване във всяка диета.

Патладжанът съдържа фитонутриенти, които предпазват клетъчните мембрани, грижейки се за здравето на мозъка и паметта. Биофлавоноидите са другите безценни вещества в патладжана, които контролират високото кръвно налягане и намаляват стреса. Синият домат изглажда бръчките по кожата, борейки се със свободните радикали.

Снимка: pixabay.com / jackmac34