гурме

Коктейл "Хуго": австрийска освежаваща наслада

Снимка: Floki / Shutterstock.com

Днес ще ви запознаем с историята на един по-малко известен в България коктейл, който освен всичко друго е много млад: само на 13 години. Неговото име е "Хуго".

През 2005 г. барманът Роланд Грубер (Roland Gruber) от малкото италианско градче Натурно искал да предложи на своите клиенти друг вариант на ненадминатия коктейл Аперол Шприц. Така няколко варианта на "Хуго" бързо се разпространяват в региона на Швейцария, Австрия и Германия и стават любима слабоалкохолна напитка на немскоговорящите ни европейски съседи.

Най-общо рецептата за "Хуго" съдържа просеко, тоник, лимонов сироп, лимони и листа мента. Сервира се в класическа чаша за бяло вино. Когато коктейлът достига до немската столица на модата Мюнхен, се създава и вариацията му с бяло вино и сироп от бъз, с която е известен и до днес.

Днешната всепризната рецепта обаче остава с леко шампанизираното италианско вино просеко и сироп от бъз в неустоима комбинация с лимони и листа мента. Излиза, че не само в латиноамериканските страни могат да създадат лятна коктейлна класика.

Опитайте, няма да съжалявате!

Снимка: Quayside / Shutterstock.com

Мисъл на деня