Коя храна с кое лекарство не се съчетава добре?

  • Сподели:
Коя храна с кое лекарство не се съчетава добре?

Пълен стомах, чаша мляко или сок от грейпфрут - и върху тях лекарство? Много често това е грешната комбинация.

Храната може не само да блокира действието на медикаментите, но да промени това действие и дори да доведе до нежелани ефекти.

Освобождаването на активната съставка от една таблетка е по-сложно, отколкото повечето хора си представят, твърдят специалистите.

Ако вземете например болкоуспокояващо хапче след обилно хранене, ще трябва да почакате по-дълго, докато то започне да действа.

Както храната, така и лекарствата минават дълъг път, докато попаднат в тънкото черво и през него активното им вещество премине в кръвообращението.

Докато таблетката е заклещена в пълния стомах, тя не прави нищо - просто чака на опашка.

Медикаментът минава от стомаха в тънкото черво, след като се разтвори или след като стомахът се изпразни. Мазна, тежка храна и едновременно с нея лекарство често е безсмислено.

Изключение са специалните таблетки, които се разтварят добре не във вода, а в мазнина, като някои средства срещу гъбични инфекции.

Всъщност лекарството трябва да е разтворимо във вода и не бива да бъде унищожено в киселинната среда на стомашните сокове.

Ако обаче е прекалено лесно разтворимо във вода и много трудно в мазнина, има проблем: не може да премине мазния слой на стената на тънкото черво, за да попадне в кръвта. Ефектът е бавно и непълно приемане в кръвообращението и забавено действие.

Същият е ефектът и ако глътенте едновременно антибиотик и чаша мляко.

Доксициклинът например образува с калция в млякото, сиренето и изварата химическо съединение, което води до образуване на малки бучки. Те са обаче прекалено големи и трудно разтворими в мазнина, за да могат да преминат през стената на тънкото черво. Така антибиотикът остава в червото и се изхвърля абсолютно неупотребен.

Подобни са образуванията и при взаимодействието на лекарства срещу остеопороза с калция в млечните продукти. И богата на варовик вода също не е подходяща за приемане на тези медикаменти - най-добра е меката чешмяна вода.

Кафето не се понася с много лекарства - учудва ли ви? Ако пиете хапчета с желязо със сутрешното кафе, трябва да знаете, че те почти няма да ви повлияят.

Танинът в кафето и чая също образува бучки с някои вещества в стомаха и те са трудно разтворими, затова не могат да преминат в кръвообращението.

Невролептиците, предписвани при психози, действат далеч по-слабо, ако се приемат с черен чай.

А с алкохола винаги трябва да се внимава. Известно е, че той усилва действието на успокоителни и антидепресанти.

Възможно е дори отравяне с алкохол и определени лекарства. Комбинация от парацетамол и ракия или водка може да нанесе вреди на черния дроб.

Други храни са в състояние да усилят действието на някои лекарства - в нездравословен смисъл. Сок от грейпфрут забавя разграждането на лекарствата. Така в тялото се натрупват големи количества лекарства и действието им може да се усили многократно.

Особено опасно е при някои медикаменти за кръвно налягане. Дори една чаша сок от грейпфрут на ден може да е опасна за хора, преживели трансплантация на бъбрек и приемащи лекарства за подтискане на имунната система.

Сирене, вино и авокадо също могат да се превърнат в риск. Тук трябва да се внимава, когато пиете лекарства срещу паркинсон или депресия. Комбинация с тирамин, който се съдържа в тези продукти, може да ви докара опасно високо кръвно.

Така че прочетете листовката в кутийката с лекарството, преди да започнете да го взимате. Или просто послушайте лекаря, когато ви казва преди или след ядене и какво да избягвате. Това, последното , да си признаем, доста често не го правим.

Източник: Obekti.bg

{GALLERY}

"Най-страшният" продукт, който не се съчетава с лекарства, е грейпфрутът. В цитрусовия плод има особени вещества, които пречат на работата на черния дроб, а именно - не позволяват на лекарството да се разпада на малки частици.

А това на свой ред води до забавено разграждане на необходимия медикамент и на по-нататъшното му разпространение из целия организъм.

Друга опасност е, че може да се стигне до предозиране на медикаменти. Сокът от грейпфрут не се съчетава с лекарства за сърце, антидепресанти, антибиотици, противоракови средства и много други. Около 50 медикамента са в "черния списък" и той се разширява всеки ден.

Често ни се случва да преглътнем дадена таблетка с безалкохолна газирана напитка. Да, обаче това също не е препоръчително. Въглеродният диоксид, съдържащ се в газировката, променя киселинността на лекарствата и техните свойства.

Що се отнася до плодовете и зеленчуците - те се считат за безобидни и дори полезни продукти. Трябва обаче да сме наясно с някои техни свойства.

Например, ако приемате лекарства срещу хипертония и изпиете чаша сок от ягоди или арония, кръвното ви налягане може прекалено да се понижи. Тези дарове на природата подпомагат разширяването на кръвоносните съдове.

Репички, ряпа, зеле, маруля - вкусните зеленчуци могат да намалят ефекта на хормоните от щитовидната жлеза.

Ако назначените ви лекарства предотвратяват образуването на кръвни съсиреци, не е желателно да се ядат пресни зеленчуци (спанак, броколи и т.н.), които са много богати на витамин К, който от своя страна подпомага съсирването на кръвта.

Затова пък хората, които приемат лекарства за профилактика или лечение на атеросклероза, могат да бъдат спокойни при приема на свежи плодове и зеленчуци. Продуктите от природата подпомагат изхвърлянето от организма на излишния холестерол.

Източник: Health.bg

Коя храна с кое лекарство не се съчетава добре?

Снимка: alexandersmkt.com