гурме

Леопардов хляб (стъпка по стъпка)

Ако искате да се заиграете в кухнята и да впечатлите гостите си, то следващата рецепта за хляб с леопардов десен е точно за вас. 

Ето как може да направите леопардов хляб във форма с размери 22x11 см.

Необходими продукти:

- 1 яйце;
- 1/2 пакет суха мая (или 3,5 г);
- 375 г брашно;
- 50 г масло;
- 70-80 г захар;
- 25 г нишесте 
- 1 ч.л. ванилова есенция (или екстракт ванилия );
- 1/2 ч.л. (к.л.) сол;
- За тъмнокафявото тесто: 15 г какао + 1 с.л. мляко;
- За светлокафявото тесто: 5 г какао + 1 с.л. прясно мляко.

Ето как стъпка по стъпка може да направите леопардов хляб: 

Снимки: cocoebaunilha.com

Начин на приготвяне:

1. В подходящ съд забъркайте с телена лъжица млякото, нишестето, ванилията и солта. Получената смес сложете на умерен силен огън, докато не започне да се сгъстява. Веднага като усетите, че сместа започва да става гъста, я махнете от котлона, прибавете маслото и отново бъркайте до получаване на еднообразна смес.

2. Получената смес прехвърлете в друг съд и оставете да изстине за 30 минути. След половин час добавете брашното, захарта и маята. Отново с ръце добре омесете, докато не се получи хубаво тесто. 

3. Тестото разделете на две еднакви части. Първата част разделете на още две еднакви половини, като в първата прибавете 15 гр. какао, разбито с 1 с.л. прясно мляко. Омесете отново на ръка, докато не се получи плътен цвят. В другата четвъртина добавете 5 гр. какао, разтворено в прясно мляко и пак омесете, докато не се получи хомогенен цвят.

4. На финала трябва да разполагате с три тестени топки: 1. По-малка тъмнокафява тестена топка; 2. По-малка светлокафява тестена топка; 3. Голяма бяла тестена топка. Трите добре оформените топки тесто оставете около 1,5-2 часа да втасват на стайна температура, покрити с памучна или ленена кърпа

Мисъл на деня