гурме

Най-полезните ястия от световната кухня

Снимка: Pixels / Pixabay.com

"Здравословната храна" и "безвкусната храна" не са синоними и не бива да се слагат под общ знаменател. Това наистина би било погрешно!

Някои от страните, славещи се с най-здравословна кухня на света – като Индия и Япония – са създали в типичната си кухня част от най-вкусните ястия. Тайната: добавянето на благоуханни подправки, уникални съставки и пресни продукти към натуралните храни.

От пътешествието си по света, дори и да е само виртуално, можем да изберем поне няколко нови ястия, които ще внесат нови – любопитни и нетипични, но приятни и полезни - вкусове към ежедневието ни.

Тези храни ще накарат устата ни да се напълни със слюнка – и същевременно са изключително богати на витамини и минерали, при това в комбинация с малко калории.

Източник: Здраве 

Испания

Вместо да ядат една огромна порция храна всяка вечер, испанците често похапват няколко по-малки ястия, наречени тапас, които наподобяват нашите мезета. Вечерята се състои от по няколко хапки от всяко ястие, като разнообразието от храни и вкусове задоволява напълно и апетита ни за нещо вкусно, и глада ни.

Съвет: Да сервираме повече ястия, но в малки порции!

Нека забравим за обичайната изобилна вечеря. Вместо да поднасяме отделна чиния за всеки, можем да подредим няколко големи общи плата с различни храни.

Добър избор са сотирана леща, печени червени чушки, зеленчуци на грил, пилешки шишчета, пълнозърнеста франзела (на филийки). Сервирането на ястията в една голяма обща за всички порция подтиква хората да споделят храната си и така е по-малко вероятно да преядат.

Снимка: pearlis / Pixabay.com

Мисъл на деня