гурме

Най-полезните ястия от световната кухня

Снимка: Pixels / Pixabay.com

"Здравословната храна" и "безвкусната храна" не са синоними и не бива да се слагат под общ знаменател. Това наистина би било погрешно!

Някои от страните, славещи се с най-здравословна кухня на света – като Индия и Япония – са създали в типичната си кухня част от най-вкусните ястия. Тайната: добавянето на благоуханни подправки, уникални съставки и пресни продукти към натуралните храни.

От пътешествието си по света, дори и да е само виртуално, можем да изберем поне няколко нови ястия, които ще внесат нови – любопитни и нетипични, но приятни и полезни - вкусове към ежедневието ни.

Тези храни ще накарат устата ни да се напълни със слюнка – и същевременно са изключително богати на витамини и минерали, при това в комбинация с малко калории.

Източник: Здраве 

Индия и Близкия Изток

Ако все пак се налага да внимаваме повече с приема на натрий, има и други начини да подобрим вкуса на едно ястие без да се присягаме за солницата. Дори да нямаме проблем с високото кръвно налягане, ограничаването на натрия намалява риска от развитие на подобен проблем.

Освен това повечето подправки имат и здравословен ефект, поради което народната медицина ги използва като билки.

Затова нека вземем пример от хората в Близкия Изток и Индия, които използват ориз, кускус, агнешко и пилешко като основа за своите ястия, но напълно променят вкуса на всяка храна с уникалните си съчетания от подправки.

При наличието на кимион, куркума, кориандър, смрадлика и канела солта става почти напълно излишна. Нека създадем свой собствен микс от ароматни подправки, с който да овкусим например пилешките гърди.

Съвет: Да експериментираме с подправките!

Можем да пробваме да смесим малко канела, кориандър, кимион и джинджифил в една купичка като опитваме сместа от време на време и добавяме по още малко от някоя от подправките - докато не получим желания на вкус микс.

След това само трябва да го втрием в месото и да го оставим да се маринова преди да го изпечем.

Снимка: Taken / Pixabay.com

Cъбития

Мисъл на деня