гурме

Най-полезните ястия от световната кухня

Снимка: Pixels / Pixabay.com

"Здравословната храна" и "безвкусната храна" не са синоними и не бива да се слагат под общ знаменател. Това наистина би било погрешно!

Някои от страните, славещи се с най-здравословна кухня на света – като Индия и Япония – са създали в типичната си кухня част от най-вкусните ястия. Тайната: добавянето на благоуханни подправки, уникални съставки и пресни продукти към натуралните храни.

От пътешествието си по света, дори и да е само виртуално, можем да изберем поне няколко нови ястия, които ще внесат нови – любопитни и нетипични, но приятни и полезни - вкусове към ежедневието ни.

Тези храни ще накарат устата ни да се напълни със слюнка – и същевременно са изключително богати на витамини и минерали, при това в комбинация с малко калории.

Източник: Здраве 

Япония

Япония
Много японски ястия се готвят изцяло в бамбукови кошници за готвене на пара – бърз и лесен начин за готвене, който освен това прави хранителните вещества по-лесни за усвояване от стомаха и червата.

Когато зеленчуците се приготвят на пара, клетъчните стените на продуктите омекват и улесняват абсорбирането на витамини и минерали. Парата помага на цветовете на храната да останат ярки и примамливи и е чудесен метод за запазване на натуралния вкус на продуктите.

Съвет: Да готвим на пара в бамбукова кошница!

За да приготвим своя японска здравословна вечеря, първо трябва да си набавим бамбукова кошница – намира се из специализираните магазини.

След това вземаме тенджера, наливаме няколко сантиметра вода или бульон в нея, оставяме да заври, нареждаме в кошницата няколко листа маруля или зеле (за да не залепва храната), слагаме продуктът, който изисква най-дълго време да се приготви и продължаваме нататък.

Поставяме капака на кошницата и задушаваме. Постепенно добавяме и другите продукти и задушаваме ястието до готовност – обикновено отнема не повече от 10 минути.

Можем да пробваме и ястие с рибно филе, поръсено със соев сос, червени камби, спанак или други зеленчуци по избор. Да не забравим и любимите си подправки. Преди сервиране можем да поръсим ястието със сусамово масло.

Снимка: chaliceks / Pixabay.com

Cъбития

Мисъл на деня