гурме

Най-полезните ястия от световната кухня

Снимка: Pixels / Pixabay.com

"Здравословната храна" и "безвкусната храна" не са синоними и не бива да се слагат под общ знаменател. Това наистина би било погрешно!

Някои от страните, славещи се с най-здравословна кухня на света – като Индия и Япония – са създали в типичната си кухня част от най-вкусните ястия. Тайната: добавянето на благоуханни подправки, уникални съставки и пресни продукти към натуралните храни.

От пътешествието си по света, дори и да е само виртуално, можем да изберем поне няколко нови ястия, които ще внесат нови – любопитни и нетипични, но приятни и полезни - вкусове към ежедневието ни.

Тези храни ще накарат устата ни да се напълни със слюнка – и същевременно са изключително богати на витамини и минерали, при това в комбинация с малко калории.

Източник: Здраве 

Африка

В африканската кухня пълнозърнестите храни са обичайна част от основното ястие на масата. Например яхния с богат сос, сервирана върху ориз или салата от пшенични зърна, накълцани домати и краставици, магданоз, лимонов сок и зехтин.

Съвет: Да избираме по-здравословни пълнозърнести и зърнени продукти!

Можем без усилия да купуваме продукти от цели зърна вместо рафинирани. Това значи да избягваме бялото брашно, белия ориз, картофите и пастата и да се запасим с просо, киноа, елда.

Целите зърна ще ни помогнат да се чувстваме сити по-дълго време и обикновено имат по-нисък гликемичен индекс. Това значи, че са добър помощник за отслабване, а и за повишаване нивото на енергията.

Можем да си направим и пилаф като препечем различни семена в зехтин и ги сготвим с пилешко месо, зеленчуци или телешки бульон. След това да завършим готвенето, като добавим шепа накълцани бадеми и стафиди.

Снимка: TJENA / Pixabay.com

Cъбития

Мисъл на деня