Нищо за нещо: 13 зеленчука, които съдържат 0 калории

  • Сподели:
Нищо за нещо: 13 зеленчука, които съдържат 0 калории

Чували ли сте за теорията, че има храни, които съдържат толкова малко калории, че необходимата енергия, за да се усвоят от организма е по-голяма от тяхното енергийно съдържание? Тоест приетите калории от тези храни ще имат изключително минимално влияние върху калорийния ви баланс, но в същото време могат да са полезни, доставяйки на организма витамини, минерали и чувство за ситост, което да ви помогне да се придържате към диетата или хранителен режим.

Ето 13 зеленчука, съдържащи малко калории:

Репички – 37 калории / 100 г

Най-важният плюс при консумацията им е фактът, че намаляват кръвното налягане. Ползата вероятно идва от естествено срещаните нитрати, които се превръщат в азотен оксид при усвояването им. Азотният оксид, от своя страна, помага да се отпуснат и разширят кръвоносните съдове, подобрява притока на кръв и понижава кръвното налягане.

Зеле – 21 калории / 100 г

Зелето е част от растителното семейство кръстоцветни. Кръстоцветните зеленчуци като зеле, къдраво зеле и броколи са известни с това, че изобилстват от полезни хранителни вещества. Ако се опитвате да подобрите диетата си, кръстоцветните зеленчуци трябва да бъдат в най-горната част на списъка с храни. Много проучвания показват, че увеличаване на потреблението на растителни храни като зеле, намалява риска от диабет, затлъстяване, сърдечни заболявания и др. То може също така да способства за подсилване на имунната система, за повишаване на енергията и редуцирането на теглото.

Целина – 8 калории / 100 г

Целината е отличен източник на антиоксиданти и ензими в допълнение към витамините и минералите като витамин К, витамин С, калий, фолиева киселина и втамин В6. От векове се прилага в медицината като антихипертензивно средство (има ползи за сърдечо-съдовата система). В свойството си на антиоксидант, тя помага за подобряването на кръвното налягане и нивата на холестерола, както и предотвратява от сърдечно-съдови заболявания. Целината съдържа и много диетични фибри. При честата консумация на целина, тя спомага за загубата на тегло. В допълнение целината действа като диуретик и намалява подуването на корема.

Чесън – 149 калории / 100 г

Чесънът е известен със свойствата си на силен имуностимулант. Ако боледувате често, прибавянето на една-две скилидки чесън към храната ви, може да помогне да се преборите с настинката. Богат е на магнезий, витамин В6, витамин С и селен. Подобрява нивата на холестерола, което може да намали риска от сърдечни заболявания. Също така, чесънът съдържа и много антиоксиданти, които предпазват клетките от стареене и увреждане.

Патладжан – 15 калории / 100 г

Богат е на разнообразни витамини, минерали и диетични фибри. Спомага в понижаването на холестерола и контрола на теглото. Съдържа мощни антиоксиданти, които предпазват тялото от вредни въздействия. Патладжанът съдържа вещества, които са от съществено значение за функционирането на мозъка. Помага за придвижването на излишното количество желязо от организма. Въпреки че желязото е основна хранителна съставка, необходима за транспортиране на кислород в кръвта, подсилва имунната система и синтезира колагена, прекаленото количество желязо може да е вредно.

Броколи – 31 калории / 100 г

Броколите често се ядат варени или задушени, но могат да се консумират и сурови. Богати са на витамин С и съдържат сравнително високо количество протеин. Съдържат уникална комбинация от антиоксиданти, противовъзпалителни и компоненти, спомагащи детоксикацията. Смята се за изключително полезна храна по отношение превенцията на ракови заболявания. 

Лук – 42 калории / 100 г

Съдържа естествено срещащи се химически вещества, които спомагат за здравето на костите и редуцират риска от остеопороза. Съдържат високи нива на кверцетин – антиоксидант, който намалява вредата от свободните радикали. Може да има лек благоприятен ефект и за регулирането нивата на кръвната захар.

Брюкселско зеле – 37 калории / 100 г

Брюкселско зеле са особено високо съдържание на протеини в сравнение с други зелени зеленчуци. Други ползи включват защита на очите и здравето на костите.

Тиквички – 16 калории / 100 г

Тиквичките могат да спомогнат в редуцирането на риска от рак и сърдечно-съдови заболявания. Имат защитни свойства срещу широк спектър от инфекции. Изключително подходящи са при диети и хранителни режими заради ниското съдържание на калории.

Карфиол – 31 калории / 100 г

Има три различни цвята карфиол – бял, лилав и оранжев. Те са богати на витамините С, B1 и B2. Карфиолът спомага здравето на сърцето, тъй като подобрява кръвното налягане и функцията на бъбреците. Също така спомага и правилното функциониране на мозъка. Карфиолът е добър източник на холин. Приемът на холин може да даде тласък на когнитивната функция и да подобри паметта.

Спанак – 25 калории / 100 г

Спанакът е един от зеленчуците с най-висока хранителна стойност. Не само е богат на витамини и минерали, но и на фитонутриенти, които действат като мощни антиоксиданти за защита на клетъчните структури и ДНК. Спанакът е добър източник на желязо. Със своя деликатен сладък вкус, може да се консумира варен (не повече от 1 минута) или суров в салата. Той подобрява кръвното налягане, намалява риска от рак, астма, спомага заздравяването на костната система и е ценен при диабет, тъй като способства регулирането на кръвната захар.

Краставици – 10 калории / 100 г

Богати на витамин К, витамин В, витамин С и магнезий. Помагат ви да избегнете недостига на голям брой хранителна стойност. Те съдържат уникални полифеноли и други съединения, които могат да помогнат за намаляването на риска от хронични заболявания. Витамините от група В са известни с това, че помагат за намаляване на стреса и депресията. Освен това, краставиците съдържат много вода и фибри, които са водещите два фактора за добро храносмилане.

Аспержи – 25 калории / 100 г

Консумацията на свежи аспержи спомага за правилната честота на дишане. Те не се усвояват веднага, а задвижват метаболизма за по-дълго време. Тази метаболитна активност включва приема на кислород, разграждането на скорбяла и захари и освобождаването на въглероден диоксид. Аспержите са почитани във фитнес средите заради свойството си на естествен диуретик (изхвърлят ненужната вода от организма).

Още от Станимир Михов може да прочетете в stanimirmihov.com.