Осем причини да пием бира

  • Сподели:
Осем причини да пием бира

Бирата е алкохолна напитка, която e любимо питие на много хора. Тя има по-високо съдържание на белтъчини и витамини от В-групата в сравнение с виното. А що се отнася до количеството на антиоксидантите, то е приблизително еднакво при двете напитки.

Хмелът, основният компонент при варенето на бира, е богат на флавоноиди, които са мощни антиоксиданти. Бирата е много добър източник на минерали, които играят съществена роля в различни метаболитни процеси. Ако се приема в умерени количества, бирата определено може да окаже благоприятен ефект върху здравето ви.

Ето и някои ползи за здравето, свързани с пенливата напитка:

1. Бирата намалява риска от развитието на сърдечно-съдови заболявания. Като цяло независимо какъв е алкохола, дали е бира, вино или друг вид алкохолна напитка, всички те намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания. Алкохолът в умерени количества предпазва от образуването на съсиреци в кръвта, увеличава "добрия" холестерол и намалява "лошия".

Проучване, което се провежда измежу 70 000 жени показало, че при тези, които консумирали бира, кръвното налягане било по ниско в сравнение с тези, които консумирали вино.

2. Бирата е изключително хранителна. Пенливата течност се прави от хмел, ечемик и пшеница, така че напитката съдържа изключително важни за здравето хранителни вещества като витамини, рибофлавин, ниацин и цинк. A бутилка бира може да съдържа 92 мг калий, 14 мг калций и 48 мг фосфор, всички минерали, които са от съществено значение за здравословния начин на живот. Бирата също така е източник на разтворими фибри, които идват от ечемика.

3. Бирата намалява риска от диабет. През 2011 г. в Харвард провеждат изследване на 38 000 мъже на средна възраст. Това изследване показало, че пиенето на две бири на ден, намалява риска от развитието на диабет тип 2 с 25%. Установено е също така, че пиенето на повече от две бири на ден не води до повече ползи за здравето.

4. Бирата повишава костната плътност. Умерената консумация на бира води до увеличаване на костната плътност, по този начин се намалява риска от фрактури и остеопороза.

5. Бирата е идеалното профилактично средство против анемия. Бирата е отличен източник на витамин В12 и фолиева киселина, недостигът на които може да доведе до анемия. Витамин В12 е също от съществено значение за поддържане на нормалния растеж, добрата памет и концентрация.

6. Изследователи са открили, че няколко бири на ден могат да намалят риска от развитието на Алцхаймер и инсулт. През 2005 г. е направено проучване, в което са участвали около 11 000 възрастни жени. Проучването показало, че жените, които консумирали по-една бира на ден имат по-добри умствени показатели в сравнение с тези, които не пиели през деня бира.

7. Бирата действа като естествен диуретик. Това води до повишаване на уринирането, а това от своя страна улеснява изхвърлянето на токсините от тялото ви.

8. Бирата може да намали риска от развитието на рак. Португалско проучване установило, че потапянето на месо в бирена марината може да отстрани до 70% от канцерогенните вещества намиращи се в месото.

Всички тези полезни свойства на бирата са в сила, когато консумираме количества, които са в рамките на нормалното. Злоупотребата с какъвто и да е алкохол, дори и бира, може сериозно да навреди на вашето здраве.

Затова се наслаждавайте на пенливата течност с мярка!

Източник: Zdraviste.com

Осем причини да пием бира

Бирата е много добър източник на минерали, които играят съществена роля в различни метаболитни процеси. Снимка: avsista.lt

Осем причини да пием бира

Снимка: alcopedia.ru