гурме

Патладжан с чери домати на фурна

Снимка: Страхил Иванов

Искаш да хапнеш нещо вкусно и здравословно, което да си приготвиш сам, но не разполагаш с много време? Няма проблем! Ястието, което днес искам да ти представя е точно за теб! Приготвя се бързо и лесно.

Можеш да си го хапнеш на обяд или да си го приготвиш за вечеря. И в двата случая ти обещавам, че няма да останеш разочарован. Патладжан с чери домати на фурна неизбежно ще се превърне в твоето изкушение на масата.

Балансираната и лесна рецепта е чудесен начин да разнообразиш твоето меню и да хапнеш нещо вкусно в уюта на домашна обстановка.

Научи повече за патладжана, каква е ползата му за здравето, нужни продукти и рецептата стъпка по стъпка в галерията: 

Патладжанът е растение от род Кучешко грозде на семейство Картофови и дава плод със същото име. Той произлиза от Индия и Шри Ланка. Арабски записки от IX, X и XII вeк показват, че патладжанът е бил важна част от Арабската и Турската кухня. Много бързо се разпространява и в цяла Европа.

Негови близки роднини са доматът и картофът, които са от същото семейство Картофови. Според фитологията патладжаните са плодове (наред с картофите, доматите и чушките), а не зеленчуци. Има много разновидности по света, с различни форми и цветове.

В България най-разпространен е патладжанът с издължена форма в лилав и почти черен цвят. В нашата родна кухня е широко използван и със сигурност в твоите детски години пазиш спомени за апетитни ястия с патладжан, които твоите майка и баба са ти приготвяли умело.

Снимка: Pixabay.com

Още рецепти виж в "Кухнята на Страхил"

Мисъл на деня