гурме

Патладжан с чери домати на фурна

Снимка: Страхил Иванов

Искаш да хапнеш нещо вкусно и здравословно, което да си приготвиш сам, но не разполагаш с много време? Няма проблем! Ястието, което днес искам да ти представя е точно за теб! Приготвя се бързо и лесно.

Можеш да си го хапнеш на обяд или да си го приготвиш за вечеря. И в двата случая ти обещавам, че няма да останеш разочарован. Патладжан с чери домати на фурна неизбежно ще се превърне в твоето изкушение на масата.

Балансираната и лесна рецепта е чудесен начин да разнообразиш твоето меню и да хапнеш нещо вкусно в уюта на домашна обстановка.

Научи повече за патладжана, каква е ползата му за здравето, нужни продукти и рецептата стъпка по стъпка в галерията: 

Патладжанът е не само изключително вкусен, но е и много полезен за твоя организъм. Богат е на хранителни вещества - витамини и фибри, но в същото време има минимално съдържание на калории. Съдържа впечатляващо количество фолиева киселина, калий и магнезий.

Други ценни съставки в него са витамин С, К и B6, фосфор, мед, тиамин, ниацин, пантотенова киселина. Американски учени откриха, че патладжанът има активен противовъзпалителен и дори противораков ефект.

Поради високото съдържание на антиоксиданти, той помага за намаляване на риска от сърдечни и съдови заболявания. Антиоксидантният пигмент антоцианин, на който дължи характерния си цвят, може да предпази телесните клетки от стареене. Също така, това вещество ефективно защитава мозъчните клетки и е от полза за твоята памет.

Високото съдържание на фибри и ниското съдържание на калории в патладжаните им позволява лесно да се впишат в менюто на всяка диета.

Листата и корените му се използват в отвари, за да се направи сироп за стомашни проблеми, болно гърло и кашлица, астма, зъбобол, ревматизъм, различни видове възпаления. Тъй като в кулинарията изисква задължителна термична обработка, патладжанът не е подходящ за суровоядци.

Снимка: Pixabay.com

Още рецепти виж в "Кухнята на Страхил"

Мисъл на деня