гурме

Празнична трапеза за Димитровден (стъпка по стъпка)

Димитровден е един от най-големите празници, свързан с народни вярвания и обичаи. В миналото денят се е отбелязвал с празнична трапеза. Представяме ви рецепти за четири ястия, които са част от традиционното меню за празника.

Рецептите са описани от Росица Върбанова, Музеий на мозайките - Девня. Вижте как да приготвите стъпка по стъпка празнична пита, петел яхния, димитровска пита с ябълки и рачел от тиква:

Рачел от тиква

Необходими продукти:

  • 1 средно голяма тиква – цигулка или бяла (около 2 кг. почистена тиква)
  • 200 гр. гасена вар;
  • 5 литра вода,
  • 2 кг. захар,
  • 1 пак. лимонена киселина.

Начин на приготвяне:

1. Приготвя се варната вода като се работи много внимателно. Варта се слага в съд и постепенно се налива водата, като непрекъснато се разбърква. Получава се бяла каша, която постепенно се разрежда с още вода до течност, подобна на прясното мляко.

Варната вода периодично се разбърква в продължение на 2-3 часа. Накрая варта се оставя, за да се утаи на дъното. След като се утаи добре, внимателно се прелива бистрата течност, като утайката трябва да остане в първия съд. Прецедете варната вода през тензух и е готова за ползване.

2. Тиквата се разрязва на няколко едри парчета, които се почистват от семето и се обелват. Обелените парчета се нарязват на по-дребни части и се измиват добре.

3. Във вече приготвената варна вода тиквата се накисва за 2-3 часа. С това се цели парчетата да се предпазят от разваряване и да останат хрупкави отвън.

4. Накиснатите вече парчета се изплакват добре със студена вода и се оставят да се отцедят.

5. В тава се сипват 250 мл. вода и 2 кг захар. Сместа се загрява, докато захарта се разтвори и сиропът започне да ври.

6. Във врящия сироп се добавят подготвените парчета тиква и варенето продължава на силен огън, докато тиквата се свари, а сиропът добие гъстотата на сироп от сладко.

7. В края на изваряването се добавя лимонена киселина. Докато е горещ, готовият рачел се разлива в буркани и се съхранява на хладно, сухо и проветриво място.

Снимка: TapisRouge / Pixabay.com

Източник: Община Девня

Мисъл на деня