гурме

Преработени срещу непреработени храни - каква е истината?

Снимка: Daria-Yakovleva /Pixabay.com

Много хора не разбират напълно разликите между обработените и необработените храни, а и разликите не са толкова прости и черно-бели, колкото ни се иска да бъдат. Особено когато говорим за неясното название "обработени"…

Какво ще рече това?

Объркването идва главно от факта, че често използваме термина "преработени" храни, за да говорим за нехранителните, вредни пакетирани храни на пазара и по заведенията за бързо хранене. Това от своя страна води до заключението, че щом една храна е преработена, тя автоматично е вредна. Но не е така.

Технически, ако една храна е променена по какъвто и да е начин от първоначалната си форма – тя се счита за преработена. Т.е. печеното месо е преработено, защото вече не е сурово. Сварените картофи също са преработени и т.н…

Макар че много преработени храни могат да бъдат и са вредни, все пак не всички са такива. И това, че нещо е преработено, не значи непременно, че е лошо.

Така че, за да разграничим нещата по-добре, ще разделим преработените храни на минимално обработени (сготвените например) и изцяло преработени (за които главно ще говорим тук). А също така ще разгледаме по-подробно разликите между преработените и непреработените храни, причината да съществуват и какви са техните предимства и недостатъци.

Вижте повече в галерията:

Преработената храна дава допълнителна сигурност

Едно от най-съществените предимства на преработената храна е, че е по-лесна за съхранение. Тя дава сигурност във времена на криза, защото е евтина за производство и покупка и може да се складира за дълъг период от време.

И не само това – преработката на храната не винаги означава влошаване на качеството й. Напротив – понякога е точно обратното. Обработката може да подобри качеството, наличността, устойчивостта, достъпността на дадена храна, като в същото време може да подобри и хранителните й свойства.

Това е страхотно предимство, особено в по-бедни райони от света, където достъпът до храна е ограничен, финансовите възможности са минимални и един от основните проблеми на населението е недохранването. Много държави в Африка са типичен пример за това.

Разбира се аз, както и повечето читатели, живеем в далеч по-развити или добре развиващи се икономически страни, където недохранването не е проблем. Тогава, за хора като нас, има ли изобщо някакво предимство от приема на преработена храна като част от хранителния режим или тя по-скоро може само да влоши здравето и фигурата ни?

Снимки: Daria-Yakovleva /Pixabay.com

Мисъл на деня