Сусамов тахан - предимства и място в храненето

  • Сподели:
Сусамов тахан - предимства и място в храненето

Таханът става все по-популярна и широко разпространена храна и все повече клиенти и читатели ме питат как могат да го включат в своя хранителен режим.

Ето защо, реших да му отделим специална статия и да се запознаем по-добре с този вид храна, неговите предимства и недостатъци, хранителната му стойност и полезните му свойства.

Какво представлява таханът?

Таханът е паста, приготвена обикновено от препечени и смлени сусамови семена. Смята се за основна част от средиземноморската кухня и често се включва и в традиционните ястия в Азия, Африка и Средния Запад.

Таханът е доста универсална съставка и може да се сервира както самостоятелно, под формата на сос за топене или мазане, така и като съставка в различни рецепти. Обикновено има гладка текстура, подобна на ядково масло, но е с по-силен, пикантен/леко-горчив вкус.

Освен богатия си хранителен състав, таханът може да ни предложи и редица ползи за здравето, включително подобряване работата на сърдечната система, намалено възпаление на тъканите и други, по мое мнение доста преувеличени от някои хора, свойства, като това, че помага в борбата с рака…

Хранителен състав на тахана

Таханът е сравнително нискокалоричен, но за сметка на това богат на хранителни вещества като фибри, белтъчини, полезни мазнини и различни витамини и минерали.

В 100 грама сусамов тахан се съдържат приблизително: 625 ккал, 22.8 гр. протеин, 7.4 гр. Въглехидрат, 56 гр. мазнини. А що се отнася до микроелементите, таханът е добър източник на мед, фосфор и селен, както и, в по-малки количества, на желязо, калций и цинк.

Полезни свойства за здравето от приема на тахан

1. Подобрява здравето на сърдечно-съдовата система.

Основната съставка на обикновения тахан – сусамовите семена, оказват силен положителен ефект върху здравето на сърцето и работата на сърдечно-съдовата система, като намаляват рискови фактори, като високо кръвно налягане, натрупване на триглицериди и LDL (лош) холестерол.

Според едно изследване върху пациенти, страдащи от остеоартрит, приемът на 1-2 с.л. сусамово семе дневно значително понижило триглицеридния профил и нивата на лош (LDL) холестерол в организма.

Други изследвания пък показват, че сусамовите семена могат също да намалят както систолната, така и диастолната стойност на кръвното налягане (горните и долните числа на показанието), а това може да намали риска от развитие на сърдечни заболявания и инсулт.

Разбира се, тези проучвания са върху ефекта на сусамовите семена, но тъй като те са основна съставка в тахана, повечето заключения от тях могат да се отнесат и до неговия прием.

2. Намалява възпалителните процеси в тялото

Острото, навременно възпаляване е съществена част от нашата имунна система, но за разлика от него – хроничното възпаление се свързва със заболявания като рак, диабет и автоимунни болести.

Изследванията по-горе показват полезните свойства на сусамовите семена и в тази насока, като наблюдават значително намалени нива на малондиалдехид (съединение, използвано за измерване на възпалителните процеси при пациентите с остеоартрит).

Другo изследванe, този път върху мишки обаче, показва положителен ефект върху възпалителните процеси след приема на сусамово масло в продължение на няколко месеца.

3. Може да намали риска от развитие на рак

Трябва да приемем това твърдение с голяма щипка съмнение. Причината е, че макар да има изследвания, които да приписват на някои съставки на сусамовото семе противоракови свойства, тези изследвания към момента са провеждани само върху мишки или в лабораторни условия (епруветки) и няма достатъчно ясна, красноречива информация за ефекта от приема на сусамови семена, що се отнася до развитието на ракови болести при хората.

Как да включим тахан в хранителния си режим?

Както вече писах по-горе в статията, таханът е доста универсална храна, която можем да приемаме по много различни начини и в много различни комбинации.

Често се използва като паста, за намазване върху хляб, оризовки или някои изпечени вкусотии като домашни бисквити и десерти. Освен това може да се обърка с малко зехтин, лимонов сок, горчица и подправки на вкус, за да се получи богат на вкусове кремообразен салатен дресинг.

Има ли недостатъци от приема на тахан?

Честно казано, недостатъците или по-скоро рисковете от приема на тахан не са много.
Главно трябва да обърнем внимание на две неща тук:

• Таханът е богат на Омега-6 мастни киселини, с които не трябва да се прекалява, затова приемът му трябва да е умерен.

• Някои хора имат алергия към сусамовите семена и следователно – приемът на тахан може да предизвика у тях анафилактичен шок, затруднено дишане и други странични ефекти.

Общо взето това е, ако нямаш подобна алергия и не прекаляваш с приема, не би трябвало да имаш проблеми с включването на тахан към храните в своя режим.

В заключение…

Таханът става все по-разпространена, лесно достъпна и полезна храна и това е чудесно, защото може да обогати храненето ни както с приятния си вкус, така и с многобройните си ползи за здравето и богатия си хранителен състав.

Наистина, няма много причини да не го опиташ още сега и да разшириш още повече набора от вкусове в своя хранителен режим!