гурме

Велики четвъртък е! Боядисахте ли яйцата?

Снимка: Ivanov Oleg / Shutterstock.com

Чистият четвъртък или Велики четвъртък е най-важният ден от Страстната седмица. Евангелията сочат, че на този ден са се случили три важни събития от Христовите страсти: 1. Тайната вечеря на Исус с неговите ученици; 2. Молитвата на Исус в Гетсиманската градина под Елеонския хълм; 3. Предателството на Юда.

Източноправославната традиция и народните обичаи повеляват на четвъртия ден от Страстната седмица да се случи още едно важно нещо, свързано с подготовката за Великден - боядисването на яйцата.

Да си припомним най-важното за този ритуал:

• Яйцата се боядисват сутрин рано, най-добре на изгрев, от най-възрастната жена в семейството.

• Първото яйце задължително се боядиса в червено. Докато то е още топло и прясно боядисано, прави се кръстен знак върху челата на децата, а после и на всички останали от семейството.

• Първото яйце се оставя да стои пред иконата през цялата година (днес по-често се слага във витрина) и се пази до следващия Великден, защото се смята, че носи здраве, късмет и щастие на обитателите на къщата.

• Миналогодишното яйце се счупва, за да се види жълтъка. Ако е цял, значи ще има радост в семейството, ако се е разпаднал – ще има ядове през годината.

• Второто яйце също трябва да е червено – то се носи и оставя в църквата в събота вечерта, след празничната литургия, която продължава след Възкресение Христово, или на другия ден - самият Великден.

• В миналото всички яйца са се боядисвали в червено, днес това зависи само от нашите предпочитания.

• Броят на боядисаните яйца варира според членовете на семейството. Нашите баби са боядисвали минимум по 30-40 яйца, а по-богатите фамилии са стигали до 200-300.

• Ако не успеете да боядисате яйцата на Велики четвъртък, имате втори шанс да направите това на Велика събота. За да спазят традицията, много от заетите домакини практикуват по следния начин: в четвъртък преди работа боядисват само едно червено яйце, а останалите в събота.

• На Велики четвъртък се подновява квасът и се замесва тестото за великденските хлябове. Днес обредните хлябове са заменени от козунаците, които също символизират тялото на Исус Христос, както боядисаните в червено яйца символизират кръвта му.

Снимка: cristinaMeade / Pixabay.com

Мисъл на деня