Защо трябва да пием вода с лимон всяка сутрин

  • Сподели:
Защо трябва да пием вода с лимон всяка сутрин

Ако търсите лесен начин да подобрите живота и здравето си като цяло, вие сте на правилното място. Пиенето на лимонова вода рано сутрин е доста проста рутина, която можете да започнете и ще има огромен ефект върху цялостното ви здраве.

Откакто започнах този прост и учудващо здравословен навик преди няколко години, определено забелязвам разлика. Не само че освежаващият вкус ме събужда рано сутринта, но също ми помага да се започне храносмилането и финализира естествените процеси на детоксикация в тялото ми.

Също така, лимоните са пълни с витамин C, B, калций, желязо, магнезий, калий, ензими, антиоксиданти и фибри.

Според философията на Аюрведа, изборите, които правим в ежедневието си, или изграждат устойчивост към болести, или влошават здравето. Така че не чакайте повече, а започнете деня си с тази невероятно лесна сутрешна рутина.

Нейните предимства са безкрайни и в тази статия изброявам 15-те най-важни от тях за вас.

1. Подобрява храносмилането

Лимоновият сок има подобна структура на стомашните сокове и помага за разхлабване и промиване на токсините от храносмилателния тракт. Лимоновият сок може да помогне за облекчаване на лошо храносмилане, киселини в стомаха и подуване на корема. С

ъщо така, помага за раздвижване на червата рано сутринта, хидратира дебелото черво, стимулира производството на жлъчка и влива вода в изпражненията.

2. Стимулира имунната система

Лимоновият сок е богат на витамин С, който помага за укрепване на имунната системата и се бори с простуда и грип. Но не само витамин С е важен за една добре работеща имунна система, желязото е друг важен хранителен елемент, а лимоните подобряват капацитета за усвояване на повече желязо от храната, която ядем.

3. Хидратира тялото ви

Важно е да стоим хидратирани. Особено по време на летните месеци. Обикновената вода е най-добра, но много хора я намират за скучна и не пият достатъчно от нея. Това е мястото, където лимоновата вода влиза в играта, за да направи нещата по-интересни.

Така че не се колебайте да започнете деня си с лимонова вода, но и ако желаете пийте колкото се може повече чаши по време на деня, за да стоите хидратирани.

4. Засилва енергията

Лимоновата вода ви дава незабавен тласък на енергия и подобрява настроението още в началото на деня ви.

5. Насърчава здравословна и подмладена кожа

Лимоните са богати източници на антиоксиданти, които предотвратяват вредното въздействие на свободните радикали. Тези свободни радикали са отговорни за преждевременно стареене на кожата.

Витамин С помага за поддържане  еластичността на кожата ви, за да се предотврати образуването на бръчки и намалява броя на петната по кожата.

6. Намалява на възпалението

Лимоните имат способността да премахват пикочната киселина от вашите стави. Натрупването на пикочна киселина е една от основните причини за възпаление.

7. Спомага загубата на тегло

Въпреки че сама по себе си лимоновата вода не е чудо за загуба на тегло, тя определено може да ви помогне да постигнете по-бързи и дългосрочни резултати.

Лимоните помагат при борбата с желанието за глад, стимулират обмяната на веществата и създават чувство за ситост, като по този начин намалява желанието за леки закуски между храненията.

8. Алкализира тялото ви

Въпреки че лимоните имат кисел вкус, те са едни от най-алкализиращите хранителни източници на Земята. Твърде много киселини могат да причинят възпаление, затлъстяване и най-разпространените болести като рак, диабет и Алцхаймер.

9. Прочистващи свойства

Лимоните помагат на цялото тяло да промива повече токсини, за да се предотврати натрупване и повреждане на вашите клетки, тъкани и органи. Те стимулират черния дроб да произвежда повече ензими и да работи по-ефективно.

Лимоновият сок действа като диуретик, за да запази пикочните пътища без токсини и също така може да промени нивото на рН, което обезсърчава развитието на бактерии.

Той е много полезен за хора, които често страдат от инфекции на пикочните пътища. И както вече споменах, лимоните разхлабват и отмиват отпадъците от храносмилателния ви тракт и прочистват дебелото черво.

10. Антибактериални и антивирусни свойства

Лимоните имат антибактериални и антивирусни свойства. Те помагат за борбата с грип, настинки и успокояват болки в гърлото. Въпреки, че хората, които пият лимоновата вода ежедневно, са с по-малка вероятност да хванат тези болести.

11. Намалете секретите и храчките

Лимоновата вода помага да се намали образуването на слуз и храчки. Хората, които пият краве мляко, често са по-чувствителни към производство на секрет.

Така че започването на деня с лимонова вода, определено може да помогне за намаляване на секрета, ако не сте готови да спрете млечните продукти.

12. Освежаване на дъха

Лимоните са страхотни за цялостното здраве на устната кухина, избягвайте да ги пиете или използвате неразредени. Лимонената киселина може да ерозира зъбния емайл, така че не си мийте зъбите с нея, а вместо това пийте чаша лимонова вода.

13. Стимулира силата на мозъка

Високите нива на калий и магнезий показват благоприятен ефект върху мозъка и нервното здраве. Лимоновата вода може да ви даде тласъка, от който се нуждаете, за да се борите с депресията и стреса.

Тя създава умствена яснота и по-добър фокус, което я прави чудесна напитка за студенти или хора с напрегнати и забързани работи.

14. Антиканцерогенно действие

Антиоксидантите в лимоните не само предпазват кожата от стареене, но също така намалят риска от няколко вида рак. Те са страхотни и за неутрализиране на киселините. Ракът обича да расте в киселинна среда.

Алкализирането на тялото ви може да спре растежа на раковите клетки и може да намали риска от развитие на рак на първо място.

15. Отървете се от кофеина

Много хора са в състояние да спрат кофеина, като заменят сутрешното си кафе с хладка лимонова вода. Тя дава подобен тласък на енергия, колкото би дала една чаша кафе, за да събуди тялото ви.  

Как да си направим лимонова вода

Направата на лимонова вода е много проста. Отнема по-малко от 5 минути от ценното ви време сутрин. Просто изтискайте половин лимон в хладка вода. Ако тежите повече от 70 килограма, използвайте цял лимон.

Защо да използвате хладка (или стайна температура), вместо студена или топла вода за направата на тази лечебна сутрешна напитка?

Е, горещата или студена вода отнема повече енергия, за да се обработи, така че първата ви чаша сутрин трябва да бъде хладка или стайна температура, за да се събуди бавно тялото ви и да задейства храносмилането.

Ако обичате вкуса, добавете още лимонова вода към диетата си по време на останалата част от деня, студена или топла. Тя се добавя към дневната ви нужда от вода, не е толкова скучна като чистата вода и добавя множество ползи за тялото и ума.

Автор: Еми Гудрич (Amy Goodrich)

Източник: "Био Поглед"

Защо трябва да пием вода с лимон всяка сутрин

В лимоните се съдържа голямо количество витамин С и лимонена киселина, която придава познатата киселинност на тези цитруси. В лимоните има още витамин В5 и В9, изключително богати са на калий и магнезий.

Лимоните съдържат и веществото лимонин, което се намира главно в кората, но може да се открие и в сока.

100 г лимон съдържат 88,9 г вода, 1 г белтъчини, 0,30 г мазнини, 9,32 г въглероди, 2,8 г влакна, 26 мг калций, 8 мг магнезий, 53 мг витамин С, 0,1 мг ниацин, 138 мг калий, 2 мг натрий, 16 мг фосфор.

Снимка: pixabay.com/anhnhidesign