изкуство

130 години от рождението на Константин Щъркелов

Снимка: СГХГ

По повод 130 годишнина от рождението на Константин Щъркелов Софийска градска художествена галерия подготвя експозиция от над 300 произведения – масла, акварели и рисунки, обхващащи цялостното творчество на художника.

От маргинална фигура на вдовишки син, беден творец, самотник, скитник, бохем, Щъркелов се превръща в олицетворение на преуспелия талант. Срещу всички перспективи на практичния уют, той избира съ-творението, креативността, за да останат накрая произведенията му - пейзажите от България и света, портретите на не една личност и образите на войната.

От една страна пред нас изплува образът на човек, който обича живота, компанията на своите приятели, песните, поезията, хубавото вино, веселието. Същевременно ще го съпътстват и множество житейски трудности.

Не винаги ще разполага с необходимите средства за себе си, за творчеството и семейството си. А от друга страна въпреки, че е неспокоен и често е тревожен, той остава изпълнен с оптимизъм, поетичен, искрен и зареден с онази пантеистична любов към природата и човека, за да създаде стотици произведения.

За него Природата е тази, която го пречиства от всичко светско и го дарява с онова искрено чувство, с което стъпва обратно към другия свят – светът на планините, полята, реките, долините. Чувство, което му носи импулси за творческо вдъхновение – радост и тъга, възхищение и преклонение.

Така художникът в тази част от своя живот се превръща в самотник. Скитникът самотник, който от своята свобода в природата твори нови простори. В тях той е първи техен обитател. Самотник. Но за кратко – тези нови простори стават земни. Стават достъпни. След последния удар на четката, след последния щрих вече ще принадлежат на Света, на другите.

Куратори на изложбата в Софийска градска художествена галерия са Аделина Филева, Красимир Илиев и Пламен Петров.

Източник: Софийска градска художествена галерия

Мисъл на деня