изкуство

Български карикатури

Снимка: Музей "Дом на хумора и сатирата"

Музеят на хумора и сатирата представя традиционното си есенно събитие, с фокус карикатура. В Карикатурен салон 2019 са включени над 140 карикатури от самостоятелните изложби на Трайко Попов и Милко Диков, както и от 44-тата Национална изложба на карикатурата. 

Самостоятелна изложба на Трайко Попов

Трайко Попов (роден 1955) е свързан с Музея на хумора и сатирата още с първото си участие в Габровското биенале през 1975, а по-късно участва в много негови издания.

През 2011 в 20. Международно биенале става носител на специалната наградата за карикатура на Министерството на културата на Република България, а през 2017 получава наградата за карикатура в 23. Габровско биенале.

Специализирал е концептуален дизайн в САЩ. В Карикатурен салон 2019 представя 30 дигитални рисунки.

Самостоятелна изложба на Милко Диков

Милко Диков е карикатурист, илюстратор и постановчик на анимационни филми. Роден е на 24 март 1930 в Троян. Завършва керамика в класа на проф. Стоян Райнов в Художествената академия през 1960, но истинското му призвание се оказва карикатурата.

Още в края на 50-те години на XX век са първите му успехи в това поприще – печели конкурс за карикатура и публикува свои творби във в-к "Стършел".

Милко Диков е носител на десетки награди, сред които Голямата награда на Маростика, Италия – 1975 година; две първи награди от град Акшекир, Турция и две първи отличия от Международното биенале на хумора и сатирата в изкуството в Габрово. Носител е на орден "Св. св. Кирил и Методий" и на наградата на името на Илия Бешков. Самостоятелната му изложба в Музея включва 35 графики.

44. Национална изложба на карикатурата
Националната изложба на карикатурата на Съюза на българските художници се провежда от далечната 1964 година. По традиция и 44-тото ѝ издание гостува в Музея на хумора и сатирата в Габрово, представяйки рисунки на 20 български карикатуристи.

Разгледайте част от карикатурите и се усмихнете:

Откриване: на 18 октомври от 18:00 часа в зала 5, като ще останат в Музея до края на февруари 2020.

Снимки: Музей "Дом на хумора и сатирата"

Трайко Попов

Мисъл на деня