изкуство

Бижуто като уловено преживяване

Вараздат Айрапетян

Ситуацията през изминалата година ни припомни, че ценността на предметите се състои в преживяванията, с които ги свързваме. А всяко бижу, изработено с внимание и естетически усет неминуемо се превръща в нещо много лично, отдаващо положителни емоции на своя притежател.

Не е ли всеки ден едно ново, уникално и неповторимо преживяване, точно каквито са и всички бижута, създадени от ювелирна ръка? Не е ли изключително важно сами да правим от всеки обикновен ден едно ново преживяване, дори само чрез добавяне на точното бижу?

Не е ли бижуто онзи малък детайл, който може да породи усмивка и да зареди с настроение обикновеното ежедневие или пък да придаде тежест на специален момент?

Предизвикателството пред авторите тази година е да създадат бижута, толкова комплексни и отличителни, че всяко едно от тях да поражда 365 емоции и преживявания.

А предизвикателството пред притежателя на бижуто е да отвори сетивата си и да провокира своето въображението така че да преживява допира си с бижуто по различен начин всеки ден – било то чрез различна цветова комбинация, нестандартно съчетание или дори само пречупено през различно настроение.

А всяко бижу е повод човек да погледне от красивата страна на живота, то е начин на себеизразяване и стил и въпреки че не е задължителен елемент, неговата липса и отсъствие се усеща понякога осезаемо.

Представяме ви част от бижутата в Сборна бижутерска изложба на Арт галерия Le Papillon.

Източник: Арт галерия Le Papillon

Детелина Живкова

Мисъл на деня