изкуство

Дигитално оригами

Азиатците казват, че писането е мислене върху хартия. Но в съзнанието на заклета европейка, обречена на изящните изкуства като мен, това по-скоро прозвучава така: рисуването е да сложиш мисълта и чувствата си върху хартия.

Това прави естонецът Eiko Ojala. Върху хартия той разказва приказки, среща ни с чудновати образи и ни пренася в светове, родени в неговото въображение. И цялата тази магия се случва по много естествен и непринуден начин.

Ojala рисува всичко на ръка, но с дигитален молив. Ако ви е трудно да си представите как точно става това вижте тук. Без да се възползва от помощта на 3D софтуер създава пейзажи, фигури и портрети, които изглеждат сякаш са прорязани в лист хартия.

Тайната на тази илюзия е поставянето на специфични сенки, повечето от които Ojala рисува ръчно. За по-дребните детайли авторът признава, че използва фотографски сенки, които прилага в илюстрациите. Резултатът са триизмерни образи, изградени от деликатни линии, искрящи цветове и светлосенки,  които казват повече, отколкото цял роман може някога да каже.

"Красивата лъжа" на Ojala в крайна сметка се оказва доста реалистична. Човек лесно би могъл да се заблуди дали вижда истински хартиени дантели или рисувани образи. Но това е в кръга на нещата. Изкуството винаги е било една красива илюзия!

Снимки: ploom.tv

Мисъл на деня