изкуство

Експанзионизмът на Албино Пити

Албино Пити е роден в град Бреша, Италия на 12.04.1951 г. Посвещава се на музиката и на рисуването от младежките си години. През 1967 г. се установява в Ротердам, а след това в Амстердам. След приключване на академичното си образование става ученик на Пилман.

През 70-те години дава нов живот на изхвърлени предмети и ги превръща в произведения на изкуството. По-късно в Мадрид той създава произведения в нов калиграфски стил - живопис, рисувана с изключителна бързина и замах на четката.

Следват неговите швейцарски, немски, италиански и испански периоди. Прави изложби в Барселона, Антиб, Флоренция, Франкфурт и други европейски градове. Неговото неформално изкуство е изпълнено със силни емоции и чувства, диктувани от сърцето.

През 1987 г. създава експанзионизма - ново течение в изкуството, основано на философския принцип експанзия без граници или ограничения. Интересът към творбите му нараства главоломно.

Негови картини са изложени в галерии, частни колекции, музеи и музейни фондации по цял свят. Зад гърба си има повече от 500 персонални и колективни изложби и над 100 пърформанса.

На стила и творчеството му са посветени 25 книги, но най-добре го описва критикът Гилермо Джилиоти: "За Пити творбата не се ражда, тя експлодира!".

От няколко години Албино Пити живее и твори в България.

Да разгледаме!

Снимки: Албино Пити

Мисъл на деня