Хербариумът като място за съхранение на идеи

  • Сподели:
Хербариумът като място за съхранение на идеи

„Хербариумът като място за съхранение на идеи“ е името на вернисаж в Софийския арсенал – Музей за съвременно изкуство, който ще бъде открит на 8 април, от 17 до 20 часа, при спазване на всички противоепидемични мерки и контролиран достъп. Изложбата включва 55 автори от България, Италия, Франция, Япония, Нидерландия, Испания, Полша, Финландия, Турция и Австрия. Следващите издания ще бъдат представени в различни държави, в партньорства с локални изложбени пространства, организации и институции.

Проектът „Хербариум“ с куратор Ирина Баткова изследва работната среда в  съвременната култура, в която се раждат и обменят идеи. Фокусът на „Хербариум“ е да се създаде колекция, запечатала в кутии 40х40х10 см или 20х40х10 см творческата енергия на различни поколения творци по целия свят. Съдържанието на всяка кутия е придружено от описание и звуков файл с гласовете на авторите, които ще бъдат представени в изложбата и на уебсайта към проекта. Поканените художници избират двама нови участници – така проектът проследява креативните контакти в света на изкуството. Развитието на колекцията няма ограничения във времето, тя нараства експоненциално с всеки нов участник, докато не бъде обявена заключителната изложба.

Колекцията „Хербариум“ документира енергията на творческия акт, независимо дали той е фиксиран моментен порив или прецизно обмислен жест. Хербаризирането е действие за запечатване на  спомени, емоции, думи, образи загубили значение, образи, които постепенно са станали съществени, експлозивна радост от нови идеи, трансформирането ѝ в спокойно равнодушие или накратко – непрестанния човешки стремеж на търсене на смисъл във всичките му измерения. Как би изглеждала селекцията на музейни образци от световната култура, ако беше дело на художници, а не на изкуствоведи? По какъв начин всеки един творец би обобщил креативността си на едно ограничено като физически параметри пространство? Как собственият поглед към персоналното поле на артистична изява би преобърнал някои изследователски модели?

На уебсайта www.herbariumcollection.com ще бъде публикувана цялата информация, събрана в процеса на развитието на архива. Всички творци ще бъдат представени както с кутиите за колекцията, така и с допълнителна селекция на снимки от техни избрани изложби и произведения. Тази виртуална база данни ще бъде достъпна за всички – изследователи, куратори, галеристи, студенти или любители на изкуството – които се интересуват от не толкова видимите механизми, чрез които функционира съвременната култура.

Серията видео портрети H Talks са заснети в работната среда на визуалните артисти, като част от архива към проекта „Хербариум“. В кратките филми художниците описват творческия процес при реализацията на идеи и концепции за света и хората, темите, които ги вълнуват, съзидателните сили, които ги карат да продължават напред.