изкуство

Илюстрациите на Текла Алексиева

Галерия SARIEV

Представяме ви илюстрациите на Текла Алексиева. Художничката става известна с оригиналните корици, които създава между 1979 и 1989 г. за книгите от поредицата за научнофантастична литература Библиотека "Галактика" на варненското издателство "Георги Бакалов".

Освен с поредицата си корици към Библиотека "Галактика", Текла Алексиева е допринесла за фантастиката в България с участието си в инициативи на Клубовете по фантастика и прогностика в България и Клуба на художниците-фантасти в България "Васил Иванов" – изложби на фантастичното изкуство.

През 80-те Текла Алексиева илюстрира и кориците на поредиците "Еко" и библиотека "България", работи още върху оформлението на учебници, експерименталния буквар от 1980 г., книгата на издателство "Кибеа" "Духовни водачи на България" (съвместно с художника Боян Филчев и Христо Хаджитанев), календари и др.

През 1996 г. Текла Алексиева осъществява проект за пощенска марка с образа на Баба Марта, което според критиката е първият опит да бъде предаден нейният митологичен, а не фолклорен лик.

Художничката e родена на 2 ноември 1944 г. в София. Завършва ВИИИ "Н. Павлович", София, катедра Монументално-декоративна живопис, при проф. Гочо Богданов. Работи в областта на живописта, гоблена, монументалната стенопис и илюстрацията, прави марки, гоблени, анимационни филми. Носител е на награди от изложби на илюстрациите в България.

Създадените от нея живописни творби са малко на брой, но днес са се превърнали в иконични и са притежание на СГХГ и други колекции. От 1974 г. участва в редица общи художествени изложби в България и в чужбина, в които проявява ярко развитие и афинитет към градската тема и нейното модерно, фотореалистично пресътворяване. Член е на Съюза на българските художници.

Изложбата "Галактиките на Текла" в Галерия SARIEV през 2019 година е първото аналитично представяне на нейното творчество.

Мисъл на деня