изкуство

Из "Градините" на Дарина Янева

Снимка: Галерия "КО-ОП"

Заповядайте на живописна разходка из "Градините" на Дарина Янева. Българската художничка представя картини от нейни пътувания до Америка и Китай. Очарованието на градините е пресъздадено чрез една от най-красивите техники – пастела. 

Дарина Янева е един от най-добрите български пастелисти. Завършила е Художествената гимназия в Казанлък и Националната художествена академия в София.

През 2002 г. е номинирана сред 10-те най-добри майстори пастелисти в света. Носител е на престижни награди в национални и международни конкурси.

Дарина Янева има над 30 самостоятелни изложби в България и Европа, участва в редица международни изложби в Италия, Полша, Швеция, Словения, Словакия, Дания, Белгия, Корея, Австрия, Турция, Хърватска, САЩ и България, както и в национални и международни пленери.

Тя е и един от основателите и съорганизаторите на пленера "Художници, Балчик, Любов-Среща на европейски морета". Основател и ръководител на Академия за детско творчество "ДАЯ", над 20 години тя работи с деца и организира творчески проекти и събития в България и чужбина.

През 2010 г. е удостоена от Съвета на европейската научна и културна общност със сертификат и значка "Златна книга" за принос в развитието и представянето на българската култура.

Снимки: Галерия "КО-ОП"

Cъбития

Мисъл на деня