изкуство

Изкуството да играеш

Някои хора намират вдъхновение в любовта, други в шоколада, трети в шума на морето. Американският художник Nathan Sawaya (с когото HighViewArt ви запозна в "Изкуство с LEGO") го намира в нещо още по-простичко – в частите LEGO. Вероятно заради това е обявен за "Най-креативния нестандартен творец" от The Society of Unique Artists.

Със същите тези части LEGO, с които и ние сме си играли като деца, Sawaya създава истински произведения и запраща LEGO-то от магазина за играчки право в света на съвременното изкуство. А сингапурският Art Science Museum приветства предизвикателството и отваря врати за най-мащабната до сега изложба на американския творец: The Art of the Bricks, която може да бъде видяна до 14 април 2013 г.

Експозицията представя 52 скулптури. Някои от тях са вече добре познати произведения на Sawaya: Yellow, 2006; Sing, 2008; Blue Guy Sitting, 2010. Други са създадени специално за изложбата, като например изящният макет в синьо и бяло на Art Science Museum. За изработването на всички 52 провокиращи мисълта и въображението творби са използвани стотици хиляди LEGO части, а художникът е трябвало да жертва няколко стотин часа от времето си за да завърши сложните конструкции.

The Art of the Bricks ни пренася в позабравения свят на детството. Припомня ни вече избледнели спомени, образи, с които някога детското ни съзнание е боравило, като ноти, глобуси и моливи с гумичка. Но скулптурите са и много актуални. Някои от тях отправят към отчуждението и самотата на съвременния човек и всички онези вътрешни борби и метаморфози, които го разкъсват.

Други много откровено и прямо интерпретират винаги актуални теми като световния мир, любовта и приятелството. Залата с портрети пък представя личности от съвременния шоу бизнес. Тези творби разкриват майсторството на Sawaya. От нещо, което по природа е триизмерно - LEGO частите, той успява да създаде двуизмерен предмет, като портрета. В даден момент забравяш за LEGO-то и започваш да виждаш само лицето от картината.

Една от най-впечатляващите части от експозицията е The Emotion Box. Името е също толкова загадъчно и провокативно, както и самата зала. Тежки черни завеси и надпис "Зад тази врата… Кутията на Емоциите" са прелюдията към нея. Прекрачвайки прага й, те посреща спираща дъха вълна от свеж въздух. Залата е тъмна, а силното емоционално звученето на скулптурите е подсилено от спонтанни червени и сини лъчи светлина, насочени към тях.

Скулптурите са човешки фигури, а фигурите - просто сенки. Най-силно въздействие от тази зала има произведението Redemption (Изкупление), 1994. То отправя към творби от италианския Барок като Pieta на Микеланджело например. Sawaya е успял да пресъздаде много живо метаморфозата, през която човешките дух, тяло и съзнание преминават, изпитвайки силата на изкуплението. Тялото се превръща просто в безплътна "кутия" за човешките емоции, дух и болка, а те от своя страна са пътят към изкуплението.

Друго LEGO забавление за посетителите е 6-метровият скелет на динозавър T-Rex, за който е отделена цяла зала. Изложбата предлага още Фото - LEGO портрет, който всеки може да си направи, забавна игра на сенки, рефлексологична LEGO пътечка (място, където децата се събуват боси и получават приятен масаж на крачетата), както и детски творчески кът. Гостите могат още да създават свои собствени творби в Play and Build area, където LEGO части в различни цветове и размери са на разположение на по-креативните artlovers.

Въпреки че The Art of the Bricks едва ли ще попадне в класацията ви за топ изложби, CNN може и да промени мнението ви, като я слага в 12-те Must See Exhibitions на годината.

HighViewArt следва примера на световната медия и ви предлага The Art of the Bricks като Must See. А ако и това няма да ви убеди да я посетите, то може да отскочите до най-близкия детски магазин, да си купите кутия с LEGO и да създадете свое собствено произведение на изкуството.

Снимки: Личен архив на автора

Yellow, 2006
Cъбития

Мисъл на деня