изкуство

Изкуството като терапия за душата

Работилничка "Пухина". Зад това интересно име стои позитивната и усмихната Петя Георгиева. За себе си казва, че харесва изкуството и всичко красиво в света, защото това е част от същността ѝ.

Преди 5-6 години се увлича по декупажа - техника за декорация на предмети и мебели, чрез апликиране на цветна хартия и други елементи върху тях. По същото време се лекува от онкологично заболяване. Творчеството кара душата ѝ да се изпълни с хармония и красота, отключва невъобразими кътчета на въображението, които са ѝ опование в трудните моменти и лек за душата.

Миналата година случайно открива стара френска техника, която се нарича сутаж. Тя ѝ помага да развие още повече своето лично творчество и да го превърне в още по-необикновено и красиво. Сутажът е техника, възникнала през XIV век в двора на краля Слънце, чрез която са съшивали скъпоценни камъни върху дрехи.

По-късно тя се разпространява в цяла Европа. Това е същата техника, с която бабите ни са шиели гайтаните върху носиите си.

Петя черпи вдъхновение от природата, която е изпълнена със спокойствие, красота и е съвършена сама по себе си. Опитва се да пресъздаде тази емоция, която тя изпитва всеки път, докосваща се до нещо вдъхновяващо и върху своето изкуство.

Всяко едно одобрение от хората за работата ѝ, както и позитивната подкрепа, която ѝ дават, я зареждат с енергия и желание да продължава да твори.

Днес, когато заболяването отново се е завърнало, пожелаваме на създателката на Работилничка "Пухина" да не спира да се бори, да продължава да се изпълва с вдъхновение и позитивизъм, защото доброто ѝ сърце като творец и човек е най-големият щит срещу всичко лошо, което се опитва да сломи духа ѝ.

Нейното послание към всички читатели на HighViewArt.com е "Бъдете "петно", но не в стил "палячо", а в стил "класа"! Умереност, хармония, ниво!"

Повече за изкуството на Петя Георгиева, можете да откриете на страницата ѝ във "Фейсбук".

Мисъл на деня