изкуство

Красиви топиарии за цветно настроение

Топиарното изкуство води началото си от градините от епохата на Римската империя. В своята "Естествена история" (ценен труд от I век, който е източник на информация за културата, историята и естествено научните знания на древен Рим) Плиний Стари пише, че заслугата за създаването на първия топиарий принадлежала на един придворен на Юлий Цезар - Калвен.

Дърветата топиарии получили бързо разпространение в атриумите на римските вили. С разширяването на Римската империя това изкуство станало популярно и в Европа.

През средните векове, с упадъка на Римската империя и топиарното изкуство останало в сянка. Неочаквано ново развитие му дала църквата. Монасите, в своето усамотение съхранили и усъвършенствали изкуството на създаване на градини.

Дълги години топиарното изкуство е било скрито зад манастирските стени, но с идването на Ренесанса и разцвета на всички изкуства, и топиарното изкуство е в своя възход.

Съвременните топиарии, наречени още "Дървета на щастието" са в различни форми и размери, съчетаващи различни материали, изработени в различни теми.
Ето и няколко красиви топиарии на пролетна тема.

Снимки: liveinternet.ru / livemaster.ru

Мисъл на деня