изкуство

Музиканти споделят какво е джазът за тях

Колаж: Анна Бораджиева

Невероятни, трудолюбиви, много истински в своята отдаденост към музиката - едни от най-успешните български джаз музиканти, споделят какво е джазът за тях. Сред тях са организаторите на джаз фестивали и водещи в Jazz FM радио и вокалистът Свилен Ноев, който изказва подкрепата си към джаз музикантите.

Включи се и Лоурънс Фийлдс, който обожава страната ни след участието си в Пловдив Джаз Фест миналата година и няма търпение да се върне отново. 

Част от творците живеят и работят в чужбина, където са добре приети и много уважавани, често се връщат в страната ни по време на турнета и концерти. С някои от тях сме ви срещали, с други предстои. Не е възможно да бъдат представени с няколко думи.

Работата и творчеството им говорят достатъчно за личността им. И за да обгърнем джаза в прегръдката на близост и на чиста любов, която той е, ще се оставим на мислите на хората, чрез които се докосваме до джаза всеки ден:

Мирослава Кацарова - джаз певица, организатор на Пловдив Джаз Фест, водеща на предаванията "Singing and swinging" и "Desafindao" по Jazz FM радио, както и автор и водещ на рубриката Jazzprints по БНТ

Знаеш ли, имам неизброимо много истории за и заради джаза, все вдъхновяващи, възхитителни или тъжни. Запомнени. Едно от важните неща на тази музика е щедро подареното чувство, че си свободен и всеки път като пея и слушам, откривам това сякаш за първи път.

Джазът няма и не носи рутина, това е един от важните му уроци към мен. Затова е повече от музикален жанр. Много от големите джазмени твърдят, че джазът е състояние на духа. Така е. Защото прониква в изборите ни: и естетичните, и етичните.

Снимка: Слав Анастасов и Хубен Хубенов

 

С благодарност към вас и всички джаз музиканти, които ни водите в това приключение!

Мисъл на деня