изкуство

Нашествие от хиляди керамични насекоми

От 2011 г. насам Анна Колет Хънт (Anna Collet Hunt) е изработила над 10 000 керамични бръмбара, пеперуди и водни кончета, с които пресъздава нашествие на насекоми в най-различни галерии и центрове за изкуство.

През 2012 г. се състои първата самостоятелна инсталация на Хънт в двореца Нотингам във Великобритания, като направата на всички насекоми от рояка отнема близо година. Хънт има асистенти, които й помагат, като всеки един бръмбар е ръчно изработен.

Шоуто на Хънт в Нотингам е доста успешно, най-вече поради визуалната му атрактивност. Въпреки че нашествието е статично с монтирани на стените и пода бръмбари, Хънт успява да създаде усещане за движение на рояка. Тя разполага насекомите по начин, по който изглежда сякаш част от рояка се изстрелва нагоре, а останалата част се е струпала и пълзи в различните ъгли и ниши.

Хънт признава, че най-много харесва да пресъздава нашествия на по-големите и широки стени, защото наред с деликатната атмосфера се вмъква и едно специфично, готическо усещане за безпокойство. Целта й е да накара посетителя да се почувства все едно се е натъкнал на приказна обстановка. Шоуто в Нотингам е подготвяно 5 дни, а Хънт и шестимата й асистенти са били непрекъснато "въоръжени" със стълби и лепило.

Освен вече споменатите видове насекоми, Хънт е създала и бръмбари, които са изцяло продукт на нейното въображение - например изящната "кралица" на рояка, която се отличава със своите пет глави и множество златни крила.

След първото си нашествие в Нотингам преди 4 години, роякът е бил на турне не само в други английски градове като Лондон, Ливърпул, Манчестър, Лийдс и Кеймбридж, но и по целия свят, "нападайки" нищо неподозиращи галерии и радвайки посетителите.

Снимки: annacollettehunt.comfacebook.com/Anna-Collette-Hunt

Cъбития

Мисъл на деня