изкуство

НЕ на дискриминацията и предразсъдъците

Преди време бразилският графичен дизайнер Карол Росети (Carol Rossetti) стартира създаването на поредица илюстрации, които придобиха международна известност. Те изобразяват жени, които разсейват утвърдените стерeотипи и предразсъдъци.

Творбите засягат теми като ЛГБТ идентичността, външния вид, расизма, дискриминацията на хората с физически и умствени увреждания, възрастовата и половата дискриминация. Някои от образите в изображенията са вдъхновени от преживяванията на приятелите на дизайнера, докато други - от личните истории на хора, споделили ги в Интернет.

Първоначално написани на португалски език, посланията отскоро се превеждат на английски, испански, руски, немски, латвийски, иврит. Със засягането на общочовешки спорни теми, изображенията завладяват хората от целия свят и показват колко дълбоко са установени предразсъдъците в съзнанието ни. Те ни припомнят и да се вслушваме във вътрешния си глас и да прояваваме разбирателство и толерантност.

Снимки: Mic.com

Ерика и Лилиан са уморени от това да чуват, че жените са "прекалено конкуриращи се" и че истинското приятелтво съществува само сред мъжете.

Те са приятелки дълго време и не знаят откъде се е появила тази абсурдна идея. Жените са страхотни приятелки и това сестринско чувтство не трябва да бъде подценявано.

Мисъл на деня