изкуство

Нощ над България

Когато нощ се спуска над България и сънят ни зове, Красимир Матаров излиза на лов за кадри, обсипани с безброй звезди и млечен път. И така в продължение на две години, ограничен от фазите на луната, авторът събира тази изложба.

Той обикаля и заснема едни обичайни места, но ни ги показва в необикновена светлина, благодарение на магията на нощта. Това е един диалог с природата, в който тя ни открива другата си същност - това да бъде загадачно красива.

 "Нощ над България"

Снимките за изложбата "Нощ над България" са правени в продължение на две години. Повечето от тях са направени от един кадър с приблизителни настройки: 3200 ISO, 30 секунди и диафрагма f2,8 и когато е имало минимум 30% луна.

В нощите, когато е нямало никаква луна са правени по два кадъра: един за небето от 30 секунди, за да не се движат звездите и един за земята от около минута, за да се осветят детайлите. След това двата кадъра са наслагвани един върху друг.  

"Идеята за изложбата се зароди съвсем случайно – една нощ високо в планината след като снимах залеза и не ми се спеше още - реших да направя нощна снимка. Без да зная за правилните настройки – реших да импровизирам и за мое учудване се получи отличен кадър, който постави началото на двугодишните ми нощни премеждия.

Понякога не се получаваше от първия път и на някои места съм се връщал по няколко пъти, докато направя нужният ми кадър. Освен радостта от направения кадър – нощните снимки зареждат и с голя доза енергия. Това да се намираш високо в планината и далеч от цивилизацията през нощта – близо до звездите и обкръжен от мрак и тишина е наистина незабравимо преживяване", признава Красимир Матаров.

Красимир Матаров

Красимир Матаров има зад гърба си няколко самостоятелни изложби, десетки първи места в национални и международни фотоконкурси. Негови снимки са показвани в Лондон, Варшава, Москва, Братислава, Люксембург, Китай, Турция, България и др.

Върхът му е спечелването на първо място в отворената категория за природа и диви животни в конкурса на "Сони 2013", в който участваха 122 000 фотографии.

Красимир е участвал в мастър класовете на Международната фотографска организация, а също така води двудневни семинари по пейзажна и макро фотография.

Снимки: Krasi St M Photography

Страшното езеро, Рила

Мисъл на деня