изкуство

Оригиналните скулптури на Невена Атанасова

Невена Атанасова, известна с псевдонима си NirVena, рисува и прави скулптури още от детските си години. Първата фигура, която създава, е на кон от станиол на шоколад.

Невена изследва различни отпадъчни материали и ги използва в творчеството си. Напоследък често работи с намерени метални предмети, съчетава ги с тел и получава различни форми.

"Обичам да работя с тел, защото тя е един много изразителен материал, пластична е и чудесно се съчетава с дърво, найлон, хартия и най-вече намерени метални предмети. Размерът също е предизвикателство - с по-тънката тел се получават миниатюри, а с по-дебелата - по-големи в мащаб произведения", споделя тя.

Миналото лято Невена взима участие в пленера "Желязното магаре", проведен на Амфитетъра в село Долен. Там създава едни от най-големите си метални коне, както и първите си огнени скулптури. Става въпрос за сламени коне, обвити с тел и след изгарянето им остава само арматурата.

Според нея един от най-изразителните материали е найлонът. Преди време Невена видяла заплетен найлонов плик в клоните на дърво, който й заприличал на ангел. Така започнала да създава найлонови ангели и да търси в образа им надежда, която хората лесно да почустват.

"Напоследък започнах да съчетавам найлона с осветление и така се родиха Цветя на Злото. Продължавам да експериментирам с различни материали, светлини и изображения и искам скулптурите ми да носят смислени послания. Сега работя върху серия на тема вода, без която не можем и е много важно да я опазим чиста", допълва тя.

С помощта на Artery, Невена стартира магазин в Etsy, като целта е нейните скулптури да стигнат до повече хора от различни точки на света и така посланието им да бъде по-силно.

Мисъл на деня