изкуство

Портрети на музикални легенди от техни дискове

В последно време темата за пиратството е особено актуална. Навярно си спомняте, че само преди няколко месеца основна тема в общественото пространство у нас беше въпросът за АCТА.

ACTA иска да помогне на всички артисти като защити техните права и накара доставчиците на интернет да следят постоянно за тяхното нарушаване. В крайна сметка, поради силния натиск и бурните протести срещу затварянето на родните торент тракери, идеята за прокарването на закона пропадна. Така българските пирати тържествуваха, а нашите музикални изпълнители, за добро или лошо, изкарват все по-малко музика на физически носители.

За разлика от Източна Европа, в страни като САЩ, Китай и Германия свободното теглене на новите албуми на световните звезди е табу. Там се провеждат рекламни кампании, които по своите изразни средства, идеи и бюджет се различават, но целта им е една и съща. Те се стремят да убедят хората, че трудът на техните любимци е в това да творят музика. В днешно време, както всички блага, които ни заобикалят, изкуството също има цена.

Всяка една реклама, трябва да привлича вниманието, за да бъде ефективна. Mорено де Турко и Мирко Пагано са художници, които решават да направят нещо наистина запомнящо се, което да защити изкуството на музикантите по един оригинален и красив начин. Като част от своя проект "Piracy", те създават портрети на седем величия, проправили пътя на днешните звезди, използвайки техните собствени дискове.

Художниците работят усърдно в продължение на над 200 часа. Нужни са им над 6500 cd-та, за да материализират концепцията си. Резултатът е брилянтен. Майкъл Джексън, Джими Хендрикс, Боб Марли, Фреди Меркюри, Елвис Пресли, Джим Морисън и Джеймс Браун "оживяват" в своите характерни пози, чрез изкуството на талантливите художници. Нито една от тези ярки личности вече не е сред нас. Те посвещават живота си на музиката, изграждайки с години своя легендарен образ.

Това е образът, който виждаме от портретите на Турко и Пагано. Всяка една част от фигурата им е изградена от компакт-дискове, също както всяка една тяхна брилянтна идея се трансформирала в песен, която е трудно да забравим, дори десетилетия по-късно.

В днешно време, лицата са различни, качеството на продукцията им е различно, количеството на музикалните магазини и техните клиенти е различно. Дали не е обречена и има ли смисъл борбата срещу пиратството? Всеки има свой отговор на този въпрос, но при всички случаи портретите на двамата художници впечатляват с оригиналността си. 

Снимки: http://www.bitrebels.com 

Мисъл на деня