изкуство

Прекрасни пана от морски камъчета

Представяме ви прекрасните пана от малки камъчета, дело на Йорданка Ружина, която в последните години се отдава на увлечението си да създава оригинални мозайки. Тя споделя, че при всяка среща с морето се прибира с купчина красиви камъчета, а любовта й към мозайката може би идва от нейния баща, който е бил строител-мозайкаджия и като малка често го е наблюдавала как работи. 

Една вечер решава да подреди част от събраните камъчета и да направи някакви фигури с тях. Така се получава портретът на Христо Ботев – пано, което Йорданка сътворява почти на ''един дъх''. Започва в 22 ч. и го завършва в 6 ч. сутринта, като в следващите 1-2 дни се занимава с довършителни работи по него.

Когато паното е готово, тя публикува снимка в профила си във "Фейсбук" и не може да повярва на огромния интерес, който предизвиква. Следват редица творби с камъчета и мозайка от мрамор, които създава с много желание.

Йорданка Ружина е родена в град Раковски, но детството й минава в село Баня, Карловско. Там започват първите й трепети към магията на изобразителното изкуство и от малка обича да рисува, реже, лепи, шие, плете... Има огромното желание да учи в художествената гимназия, но впоследствие завършва текстилния техникум в Пловдив, а по-късно учи Вътрешен дизайн в института ''Делта'' в същия град.

Преди 16 години заминава със семейството си в Атина, където живее и до днес. През последните години участва в благотворителни изложби в помощ на болни сънародници, както и в редица международни коледни базари в гръцката столица. През последната година става член на UNESCO, като наскоро взима участие в международна изложба и е отличена с грамота от Съюза към UNESCO.

Йорданка периодично се занимава и с децата в българското неделно училище в Атина ''Паисий Хилендарски”, като заедно изработват картички, мартенички и други ръчни творби.

Вижте част от страхотните й пана от камъчета в кадрите отдолу и разгледайте още от нейните творби на facebook.com/Yordanka-Pebble-Art.

Cъбития

Мисъл на деня