изкуство

Супергероите във филмите (II част)

Супергероите във филмите (I част)

През 2006 г. режисьорът Браян Сингър направи нов филм за Супермен – „Супермен се завръща” (с Брандън Рут, Кейт Босуорт и Кевин Спейси), което беше продължение на втория филм за Супермен от 1980 г. Тази година Зак Снайдер (режисьора на „Пазителите” – също на DC comics) направи рибуут (нова версия) на Супермен – „Човек от стомана” с Хенри Кавил, който, както изглежда ще има продължение, което ще ни изправи срещу двата основни герои на DC Батман срещу Супермен – в случая – Бен Афлек срещу Хенри Кавил.Съвсем скоро се разбра, че Жената Чудо пък ще бъде Гал Гадот.

През годините DC comics са доста активни в направата на филми за други супергерои (не всички толкова успешни). Сред тях са: „Стомана” с Шакил О’Нийл от 1997, „Лигата на необикновените” от 2003 г., „Жената котка”( 2005), „Константин” (2005), „V като Вендета” (2005), „Джона Хекс” (2010), „Зеленият фенер” (2011).

И така, прохождането на MARVEL в киноиндустрията не започва въобще леко. След „Хауърд - патицата”, компанията прави още няколко неуспешни опита, преди да излезе и нейната звезда. През 1990 г. е заснет филм за „Капитан Америка” с Мат Селинджър. В него първият отмъстител се изправя срещу Червения череп. Смятало се е филмът да бъде пуснат по големите екрани през лятото на 1990, когато са се навършвали 50 години от създаването на Капитан Америка, но това така и не става. Филмът директно излиза на видео през 1992 (само в някои страни излиза по кината).

MARVEL имат още един неуспешен опит. Това е нискобюджетният (с бюджет от 1 000 000 долара) „Фантастичната четворка” от 1994 г. Говори се, че още от самото начало филмът е нямало да види бял свят. Въпреки трейлърите, които излизат по екраните, „Фантастичната четворка” така и не прави своята премиера на голям екран.

Успехът на MARVEL идва през 1998 г. с „Блейд” на режисьора Стивън Норингтън (макар и различаващ се малко от комиксите) с Уесли Снайпс в ролята на вампиро-човешкия хибрид. Историята за Блейд се превръща в трилогия, като през 2002 г. и 2004 г. са заснети следващите две части: „Блейд II” на Гийермо дел Торо и „Блейд Троица” на Дейвид Гойер.

„Блейд” дава началото на поредица от филми за героите на MARVEL. „X-Мен” на Браян Сингър от 2000 г., на още няколко филма за мутантите начело с Лоугън (Хю Джакман), професор Ксавие (Патрик Стюарт), злодея Магнито (Иън Маккелан). Създават се както прикуъли, така и последващи филми. Тази година излизе „Върколак”, а през май 2014 се очаква „Х-Мен: Дни на отминалато бъдеще”. Скоро беше съобщено, че и „Дни на отминалото  бъдеще” ще има продължение „X-Мен: Аполалипсис”, което най-вероятно ще видим през 2016.

През 2002 г. най-накрая се появи и пълнометражен филм за Спайдърмен. В ролята на режисьора влезе Сам Рейми (режисирал преди това “Darkman” с Лиам Нийсън). Тоби Магуайър облече костюма на човека паяк и в последвалите две продължения от 2004 г. и 2007 г. Първият филм за паяка е високо оценен, като той е и смятан за един от най-добрите филми за супергерой. Съвместната работа на Сам Рейми и Тоби Магуайър с Columbia pictures за Спайдърмен приключи през 2010 г., когато разпространителят реши да започне историята за Питър Паркър отначало и Андрю Гарфилд влезе в кожата на спайди.

През 2003 и 2005 излязоха „Дявол на доброто” с Бен Афлек и „Електра” с Дженифър Гарнър.

През 2003 и 2008 излязоха два различни филма за зеленото чудовище Хълк, първият на Анг Лий с Ерик Бана и вторият на Луй Летериер с Едуард Нортън.
След неуспеха или по-скоро непоявата на „Фантастичната четворка” от 1994 г., четиримата герои все пак виждат голям екран с двата филма от 2005 и 2007 г.

Няма как да говорим за MARVEL и да не споменем „Железния човек” на Джон Фавро (първите два филма) и влезлият в ролята му Робърт Дауни Младши. Дауни успява да създаде един ексцентричен и интересен железен човек. „Железен човек 3” пък на Шейн Блейк носи невиждания за MARVEL дотогава приход от 1 213 169 263 долара.

"Тор" и "Капитан Америка" са едни от последните екранизации на герои на MARVEL. Първата екранизация на "Тор" е през май 2011 с Крис Хемсурт в ролята на асгардския принц, които се изправя срещу осиновения си брат Локи – Том Хидълстън. Тази година излезе и продължението „Тор: Светът на мрака”.
Макар и първият отмъстител, Капитан Америка излезе последен (засега) на големия екарн. Крис Евънс облече костюма на Капитан Америка / Стив Роджърс.

MARVEL и придобилата го през 2009 г. The Walt Disney Company доста бързо се ориентираха в обстановката и направиха „Отмъстителите” (2012) като събраха голяма част от героите на Стан Лий и компания – Капитан Америка, Железният човек, Хълк, Тор, Черната вдовица, Хоуки, Ник Фюри. След огромния успех на „Отмъстителите” (2012), през 2015 ни очаква „Отмъстителите: Епохата на Ултрон”. Освен изброените по-горе, участие във филма ще имат и Елизабет Олсън като Уанда / Scarlet witch и Аарон Тейлър Джонсън – Пиетро Максимоф / Quicksilver.   

Макар че DC comics и MARVEL са двата гиганта в индустрията и тези с най-много герои, и други компании като Dark horse comics и Caliber comics успяват да покажат своите герои на голям екран. Такива са Маската (с Джим Кери в ролята) и Хелбой (Рон Пърлман) на Dark horse comics, които се сдобиват с екранизации през 1994 и 2004 г., както и Гарванът на Caliber.

Още през април 2014 г. ни очаква следващият филм за Първия отмъстител – Капитан Америка, а месец по-късно през май – следващият „Невероятният Спайдър-мен 2”. Следват „Teenage Mutant Ninja Turtles на Mirage comics и „Пазители на галактиката”, “Ant-man” „Батман срещу Супермен”и др.

Явно както на холивудските продуценти, така и на нас, зрителите ни харесва героите да спасяват човечеството. И докато това продължава да има успех в рецензиите и отзивите и най-вече в бокс офис класациите, супергероите ще продължават да бъдат част от киноафишите както в скорошно, така и най-вероятно в далечно бъдеще.

Както на холивудските продуценти, така и на зрителите им харесва героите да спасяват човечеството

Мисъл на деня