Джанет Скеслин Чарлс: "Парижката библиотека"

  • Сподели:
Джанет Скеслин Чарлс: "Парижката библиотека"

"Парижката библиотека" от издателство "Софтпрес"

Обяснение в любов към Париж, силата на книгите и красотата на приятелството между поколенията. – Booklist

Едно от най-очакваните заглавия за 2021 г. според Goodreads и най-добра книга за месец февруари според Amazon – "Парижката библиотека" от Джанет Скеслин Чарлс е роман за способността на книгите да лекуват човешката душа и за техните посланици, които черпят сила и надежда от страниците им.

Базиран на историята на най-голямата американска библиотека в Европа – Парижката, романът разказва за куража и героизма на нейните библиотекари, които през 1940 г. само в рамките на 5 месеца изпращат на британските и френски войници на фронта над 12 хиляди книги, които да им послужат за убежище от суровата действителност и начин да запазят човечността си.

Самата Дороти Рийдър – директор на библиотеката тогава и герой в романа днес, споделя за книгите: Нищо друго не притежава мистичното свойство да ни накара да видим света през очите на другия.

Наред с историческата си достоверност "Парижката библиотека" печели читателите и с разказ за семейството и любовта, за приятелството и приемствеността между поколенията, за лоялността и доверието като безценни амуниции, за завистта като човешка слабост, за прошката и изкуплението.

През 1939 г. Одил все още не знае много за живота и света отвъд границите на френската столица, но в едно е сигурна – книгите са нейното призвание. Водена от любовта си към литературата, тя започва работа в Американската библиотека в Париж, където се запознава с интересни и будни хора.

Също като нея те са приели четенето за своя религия и изпълняват ролята си на библиотекари с отдаденост и плам. Когато войната настъпва, въпреки риска за живота на служителите, Библиотеката остава отворена и се превръща в убежище за всички, които търсят светлина и опора в най-мрачните дни.

А за тези, които не могат да прекрачат прага на книжното светилище, Одил и останалите библиотекари се наемат лично да доставят книгите.

Библиотеките са бели дробове... Книгите са свеж въздух, който вдишваме, за да поддържаме ритъма на сърцето, да продължим фантазиите на ума и да запазим надеждата жива.

В окупирания от нацистите Париж човек всеки ден е изправен пред избор. Избор, от който зависи животът на мнозина и една погрешна стъпка може да доведе до непоправими последствия.

Години по-късно едно объркано момиче от малък град в Монтана, САЩ, ще намери съвет и приятелско рамо, на което да се опре, в лицето на своята възрастна съседка. Въпреки километрите и десетилетията дистанция, Одил не е забравила какво се е случило в Париж и още носи тайната със себе си като тежък товар. Познанството ѝ с Лили може би е това, от което се нуждае, за да намери сили да прости. Най-вече на себе си.

Вдъхновена от действителни лица и събития, "Парижката библиотека" от Джанет Скеслин Чарлс е книга, в която всеки запален читател ще открие частица от себе си.

За автора

Джанет Скеслийн Чарлс проявява интерес към изумителната реална история на библиотекарите, които се опълчват на нацистките "Защитници на книгите", докато работи като програмна ръководителка на Американската библиотека в Париж.

Романът й "Парижката библиотека" е публикуван на двайсет езика. Джанет разделя времето си между Монтана и Париж.