Леда Милева: "Работна Мецана и още любими стихотворения и приказки"

  • Сподели:
Леда Милева: "Работна Мецана и още любими стихотворения и приказки"

"Работна Мецана и още любими стихотворения и приказки" от издателство "Колибри"

Този сборник се издава по случай 100-годишнината от рождението на голямата българска поетеса Леда Милева. Съдържа някои от най-обичаните стихотворения и приказки в българската детска литература, илюстрирани от художничката Невена Ангелова.

За автора

Леда Милева (5 февруари 1920 – 5 февруари 2013) е автор на едни от най-обичаните стихотворения за деца. Преводачка, общественичка и дипломат, дъщеря на поета Гео Милев.

Била е ръководител на детско-юношески предавания в Радио София, главен редактор на детски списания, редактор в издателствата "Народна младеж" и "Български писател". От 1966 до 1970 година е генерален директор на Българската национална телевизия.

Посланик и постоянен представител на България в ЮНЕСКО, Париж. Председател на Съюза на преводачите в България и дългогодишен председател на българския център на Международния ПЕН клуб. Народен представител е в Осмото и Деветото народно събрание и Седмото велико народно събрание.

Автор е на повече от 30 стихосбирки за деца, театрални и радиопиеси, превеждани на английски, френски, немски, руски, полски и други езици, както и на множество статии по проблемите на литературата, превода и международното културно сътрудничество. Преводач е на съвременна американска, английска и африканска поезия.

През 2008 г. е удостоена с националната награда "Константин Константинов" за цялостен принос в детското книгоиздаване.