Маркус Торгебю: "Под открито небе"

  • Сподели:
Маркус Торгебю: "Под открито небе"

"Под открито небе" от издателство "Кибеа"

Практичен наръчник за живот в природата.

"Вярвам в спането на открито, заобиколен от високи ели, тъмнина и студ. Легнал по гръб, поглеждайки към звездите, наблюдавам как от дъха ми се образуват тънки облачета."

"Под открито небе" разказва за промяната в мисленето на един мъж и вълнуващото му приключение в дивата природа в северната част на Швеция и в собствената му душа.

Четири години Маркус Торгебю живее в изградена от него колиба в Йемтландската гора, на северния връх на Швеция, където се свързва с природата и лекува стреса и мислите за контузията, прекратила обещаващата му спортна кариера.

Авторът рисува живота в гората конкретно: с хладния зимен въздух, който усеща върху лицето си, памуковите полета и мокрите дрехи, които суши над запаления огън.

Освободен от ограниченията на модерния свят, единствените му отговорности са да си подсигури подслон, топлина и храна. Съприкосновението с природата му помага да успокои тялото и ума си и да намери необходимия покой, за да започне да живее нов живот.

В книгата Маркус споделя полезния си опит за преживяване в гората. Подробно описва как да запалим огън на открито, как да си направим легло от клони и как да източим сок от дърво.

Илюстрирана със 75 красиви пълноцветни фотографии, дело на съпругата му Фрида, "Под открито небе" е толкова ободряваща книга, че може да се сравни с купа, пълна със сладка канелена каша в края на дълъг работен ден.

Това е покана да се справите със стреса и самотата – за всички, които копнеят за почивка, и за онези, които имат нужда да прекарат време сред природата, за да отворят ума и сърцето си за широкото, открито небе.

За авторите

Маркус Торгебю е млад елитен лекоатлет, когато контузия прекратява обещаващата му кариера и предизвиква дълбока душевна криза. Прекарва четири години в Йемтландската гора, сам, в малка къщурка, където си връща спокойствието на тялото и намира нова посока в живота си.

Днес води лекции на тема "Какво е наистина важно в живота" и строи къщи и легла за открити пространства. От автобиографията си "Сърцето на лекоатлета" (The Runner’s Heart, 2015) е продал почти 50 000 копия в Швеция, а книгата е преведена на още 6 езика.

Фрида Торгебю е автор на илюстрациите и снимките в книгата. Учила е в Колеж по фотография и има диплома от Колежа по дизайн в Гьотеборг. Оттогава се развива в тази посока. Като начало работи като старши дизайнер за компания Volvo Cars, а сега има свой собствен бизнес, свързан с фотография и дизайн.

Маркус и Фрида имат три дъщери и живеят в Йемтланд, извън Ундершокер. Заедно ръководят марката за дрехи Торгебю (Torgeby.com). Можете да откриете повече информация за тях на уебсайта им Markustorgeby.se или да ги последвате в Инстаграм.

Снимки: Фрида Торгебю
Превод: Валерия Христова