книги

Предстоящи заглавия от ИК "Хермес" през 2021 г.

Снимка: Издателство "Хермес"

Изминалата година беше предизвикателен период за всички, но именно затова много от нас се обърнаха към книгите за отговори, вдъхновение или разтоварване.

За началото на новата година "Хермес" подготвя още интересни заглавия от различни жанрове, от нови или вече наложили се български и чужди автори. Тази година се навършват и 30 години от основаването на Издателска къща "Хермес", така че може да очакваме много изненади.

"Вдън гората Дикчам" от Георги Божинов

През първите месеци на новата година ще излезе "Вдън гората Дикчам" – първата и знакова книга на Георги Божинов. За нея дъщерята на писателя Милка Рускова споделя: "Може да се каже, че без нея нямаше да се роди двайсет години по-късно романът шедьовър "Калуня-каля"."

"Излекувайте се" от Кели Нунън Горс

Една дългоочаквана и важна книга за всички почитатели на алтернативната медицина е "Излекувайте се", базирана върху едноименния популярен документален филм на Нетфликс.

Тя представя историите на хора, преодолели заболявания, които конвенционалната медицина счита за "нелечими" и "фатални". Вдъхновяващите и емоционални проникновения на тези победители доказват, че пътят на изцелението е индивидуален и дълбоко личен.

"Изгубеният" от Джейн Харпър

Още едно дългоочаквано заглавие: "Изгубеният" от Джейн Харпър – самостоятелна история за отмъщение и тайни от миналото, която отново ни пренася в австралийската пустош. През януари излиза и игралният филм по дебютната книга на авторката – "Сушата".

"Модерна любов"

За месеца на любовта "Хермес" подготвя книгата "Модерна любов" – колекция от едни от най-запомнящите се и провокативни есета, публикувани в популярната колонка на "Ню Йорк Таймс". Включени са и историите, вдъхновили сериала с едноименно заглавие, в чиито главни роли участват Тина Фей, Анди Гарсия, Ан Хатауей, Катрин Кийнър, Дев Пател и Джон Слатъри.

"Тефтерът на баба" от Светлана Илиева

За всички, които ценят традициите и вкусните домашни ястия, подготвяме едно прекрасно издание. "Тефтерът на баба" съдържа рецепти, представени от талантливата Светлана Илиева, която познавате от телевизионния екран, и световнопризнатия кулинарен фотограф Илиан Илиев.

"Животът на нашата планета" от сър Дейвид Атънбъро

Може би едно от най-знаковите нови заглавия за годината ще бъде "Животът на нашата планета" от сър Дейвид Атънбъро – завладяващ разказ, изпълнен с редица любопитни факти за промените, настъпили в екосистемата на планетата през последните десетилетия.

Чрез книгата и едноименната телевизионна поредица световноизвестният естествоизпитател, създател и водещ на редица документални поредици за дивата природа оставя своето вдъхновяващо послание към следващите поколения.

И още...

Други любопитни заглавия за почитателите на нехудожествената литература, които ИК "Хермес" готви, са "Как ще оцениш живота си" от Клейтън Кристенсен и "Лунатизми" (Loonshots) от Сафи Бахкал.

"Тес от рода Д’Ърбървил" от Томас Харди

През 2021 г. ще продължим да развиваме и любимата колекция "Клуб Класика", като едно от първите нови попълнения ще бъде романът на Томас Харди "Тес от рода Д’Ърбървил".

Нови автори

За всички, които търсят вълнуващи художествени книги, ще представим няколко нови автори. Романът "Море от спомени" от Фиона Валпи ще допадне на феновете на Сара Джио. "Когато те сънувах" от Холи Милър ще ви провокира с въпроса: "Бихте ли избрали любовта, ако знаехте как ще завърши?".

"Искрици в мрака" от Шарън Камерън

Почитателите на историческите романи ще оценят "Искрици в мрака" от Шарън Камерън. Разказът за истинската история на младо момиче, което рискува живота си, за да спаси тринадесет евреи по време на Втората световна война, е в превод на Камелия Кучер.

За най-малките читатели подготвяме две чудесни книжки: "Аз обещавам" от ЛеБрон Джеймс и Нина Мата и "Животът е прекрасен" от Вероник Каплен и Микаел Дерюлио.

Нови книги от обичани български и чужди автори

През 2021 г. ще продължим да ви радваме с нови заглавия от любимите ви автори Джоджо Мойс, Жозе Родригеш душ Сантуш, Сандра Браун, Даниъл Силва, Джени Хейл, Франсис Мейс.

Ще представим и нова книга от Хавиер Сиера, която е вдъхновена от необичайната 2020 година. Чрез "Посланието на Пандора" авторът ни помага да осмислим случилото се през изминалата година и да намерим надежда за една по-добра 2021-а.

А за почитателите на нехудожествената литература ще бъдат публикувани нови заглавия от Антъни Уилям и Рюдигер Далке, както и третата книга на Марк Менсън.

Ценителите на българската литература ще могат да попълнят библиотеките си с нови издания от Неда Антонова, Александър Секулов, Евгений Тодоров. Подготвяме ви и интригуващ криминален роман от Александър Чобанов.

"Странстващият албатрос" от Деметра Дулева

Сред дългоочакваните заглавия от български автори е вторият роман на Деметра Дулева. Нейната дебютна книга "Странстващият албатрос" получи многобройни номинации и награди през 2020 г., а новата история обещава да е още по-въздействаща.

Споделете заглавието на най-очакваната от вас книга като коментар под материала или тук. На 11 февруари един от вас ще спечели "Пътуване към себе си".

Книгата печели Мери Михайлова

"Пътуване към себе си" от Блага Димитрова

"Пътуване към себе си" е една от най-ярките творби в българската проза през 60-те години на XX век

Това е книга за заминаването, за бягството, за пътя, по който поемаме в търсене на собствената си идентичност. Тук преживяванията са разказани като спомен, а самата история е своеобразен опит за преосмисляне на времето.

Ново издание от 2021 г.!

Мисъл на деня