Самира Кентрич: "Балканалия"

  • Сподели:
Самира Кентрич: "Балканалия"

"Балканалия" от издателство "Парадокс"

"Балканалия" (превод от словенски: Георги Стойчев) е дълбоко личен и съкровен колаж от моментите на собствените ѝ детство и юношество. Романът разказва за израстването на едно дете от преселническо работническо семейство в Социалистическа федеративна република Югославия.

Детето има баща, който някога е бил овчар, и майка, която може да изтъче килим. Те сменят босненското си мюсюлманско обкръжение с католическо словенско и се превръщат във вътрешни мигранти в една страна, която повече от всичко възвеличава труда.

Освен това детето има и сестра, прекалено умна, за да бъде поучавана, и прекалено нетърпелива, за да поучава другите. Нейният инат – светъл пример за бунтарство, нейната компания – отлична възможност за всякакви пакости.

Така детето расте, надраства семейството си и става все по-възприемчиво към нещата от заобикалящия го свят – докато той не се променя радикално, вследствие на унищожителна война.

"Балканалия" е изключително силен разказ за корените и идентичността, за дома и емиграцията - както навън, така и навътре в себе си. Сам по себе си произведение на изкуството, графичният роман на Самира Кентрич насочва погледа ни към вечната тема за това кои сме, как светът около нас ни променя и как ние му влияем.

За автора

Родена през 1976 г. в Любляна, Самира Кентрич е известна със своя еклектичен и провокативен стил. Работила е върху книги на влиятелни мислители и анализатори, свързани с кризата в Близкия изток, феноменът "Обама", интеграцията в рамките на ЕС, религиозни и социални конфликти.

Творбите ѝ са публикувани в Словения, Холандия и САЩ, а нейните арт инсталации и изложби са били многократно излагани в европейски галерии.

Фокус в творчеството на Кентрич е разработването на концептуални илюстрации за печатни издания с подчертано социално-политическа насоченост.

През 2010 г. един от проектите ѝ е включен в годишното издание селектирани творби на Американската Асоциация на Илюстраторите "American Illustration Catalog".

Самира Кентрич е автор на два графични романа – "Балканалия", издаден през 2015 г. и "Писмо до Адна", публикуван година по-късно. През 2015 г. "Балканалия" е удостоен с MGIP International Book Award.

Кентрич ще се срещне с българските почитатели на графичния роман и изкуството на 11 декември.

Самира Кентрич: "Балканалия"