Етеричните масла в грижата за косата

  • Сподели:
Етеричните масла в грижата за косата

Етеричните масла представляват концентриран извлек, съдържащ ароматичните съединения на растението, от което се прави. За някои от тях са необходими над 900 кг от растението, за да се добият само няколко грама етерично масло.

При правилно използване етерични масла стимулират естествените защитни сили в организма. Те оказват влияние на сърдечно-съдовата система, имат релаксиращи и успокояващи свойства, съдържат компоненти, които са способни да разширяват кръвоносните съдове и да подобряват снабдяването на мускулите с кислород. Стимулират нервната система, нормализират съня, намаляват раздразнителността, повишават работоспособността...

Поради високата сила на проникване през кожата, етеричните масла успешно се използват за подобряване на състоянието на скалпа и косата. Някои от тях стимулират клетъчния метаболизъм и подпомагат растежа на косата; други подхранват с витамини и антиоксиданти; трети балансират производството на себум; четвърти помагат при кожни възпаления и инфекции причиняващи косопад.

Ето някои от най-използваните етерични масла и действието им в грижата за косата.

Авокадо

Авокадото е използвано преди 8 000 години от ацтеките и маите за забавяне на стареенето и стимулиране растежа на косата. Маслото от авокадо е богато на есенциални мастни киселини, които подхранват и хидратират косата чрез възстановяване на защитния филм на скалпа и косъма.

Лавандула

Лавандулата, открита в древността в Персия, е използвана от римляните за ароматизиране на баните заради успокояващите й свойства. Нейното скъпоценно етерично масло притежава едновременно отпускащо и антисептично действие.

Шафран

Когато се втрива в корените на косата, шафрановото масло хидратира скалпа, подобрява текстурата на косъма и му придава жизненост, мекота и блясък. При нанасяне върху кожата на главата действа като вазодилататор – стимулира кръвообръщението, което от своя страна подхранва космените фоликули. Има силно хидратиращи свойства, което го прави отлично за крайно суха и химически третирана коса.

Сладък портокал

Етеричното масло, извлечено от кората на сладкия портокал, притежава успокояващи и анти-стресови качества. Също така то действа стимулиращо и антисептично като подобрява микроциркулацията за пречистен и тонизиран скалп.

Бадем

Бадемовото масло от край време е познато като един от най-мощните стимуланти за коса. То спомага растежа и поникването й, като придава сила и жизненост. С богато съдържание на витамин Е и D, бадемовото масло помага на скалпа да възстанови естествения си баланс, успокоява сърбежи и инфекции. Помага за възстановяването на фоликулите на косъма и подобрява кръвообращението на кожата на главата.

Босилек

Етеричното масло от босилек, извлечено от листата, има дълбоко почистващ и тонизиращ ефект върху скалпа, а пикантния и свеж аромат е с балансиращи качества. Маслото от босилек намалява пърхота, премахва бактериите и улеснява растежа и регенерирането на косъма. То премахва токсините, натрупани в косата и я хидратира.

Розмарин

Скъпоценното етерично масло от розмарин притежава стимулиращо и антисептично действие, което увеличава микроциркулацията на скалпа и го почиства в дълбочина. Това го прави идеално за борба с косопада.

Рицин

Масажите на скалпа с рициново масло подпомагат кръвообращението на скалпа, изхранването на косъма и спира косопада. При цъфтящи краища на косата се втриват няколко капки рициново масло във връхчетата и се оставя да попие.

Жожоба

Маслото от жожоба е особено полезно за суха, увредена или боядисана коса, тъй като може да възстанови здравината и еластичността на косъма в дълбочина. За да се възвърне блясъкът на косата е необходимо маслото да се втрие в кожата на главата и корените на косата 10-15 минути преди миене.

Мента

Ментата е използвана от древни времена като лечебно растение. Скъпоценното етерично масло, богато на ментол, успокоява, почиста в дълбочина и освежава скалпа.

Кимион

Етеричното масло, извлечено от семената на кимиона, е с деликатен и плодов аромат и притежава дълбоко почистващи свойства, идеални за скалпа.

Карамфил

Карамфилът се използва от древни времена заради силното си антисептично действие. Етеричното масло, извлечено от пъпките на карамфила, притежава естествени пречистващи и противовъзпалителни свойства, които действат в дълбочина върху скалпа.

Евкалипт

Местно тазманийско дърво, евкалиптът е използван от аборигените за превързване на рани. Етеричното масло, извлечено от листата, има антисептично, дълбоко почистващо и деконгестиращо действие върху скалпа.

Лимон

Лимонът е открит в Китай и Индия в подножието на Хималаите. Етеричното масло, добито от кората, притежава стимулиращи и енергизиращи свойства и е натурален антисептик.

Мащерка

Етеричното масло от мащерка притежава мощно пречистващо и анти-микотично действие, което отстранява излишъка от себум върху скалпа.

"Красивата коса расте върху здрав скалп, както растението върху плодородна почва."

Това са думи на Рене Фюртерер (René Furterer), който през 1957 г. създава étheirologie (грижа за косата) - една истинска философия за здраве и красота на косата.

Както е било модерно през 50-те години на ХХ век, голяма част от неговите клиентки са с изрусени и увредени коси в стремежа си да постигнат визията на Мерилин Монро.

Тогава той осъзнава, че косата може да бъде ревитализирана и възстановена само от корените на здрав скалп. Така се ражда нов персонализиран метод на база натурални съставки за третиране едновременно на скалпа и косата, чийто успех е незабавен.

René Furterer започва да селектира редки и скъпоценни етерични масла, трансформира квинтесенцията на растенията в един върховен нектар и така пренася силата на техните терапевтични свойства. 

От 1980 г. брандът René Furterer е част от Лаборатории Пиер Фабр - една от най-големите фамилни фармацевтични компании във Франция и световен специалист във фито-козметологията.

Тази принадлежност позволява на René Furterer да използват изключително селектирани чисти етерични масла и растителни екстракти от целия свят за постигане на оптимални резултати при всеки тип кожа на главата и коса.

Етеричните масла в грижата за косата

Уникална комбинация от 5 натурални растителни масла, това сатенено сухо масло е символ на ботаническата експертиза на René Furterer. То подхранва и защитава косата, за да бъде тя гъвкава и блестяща

Етеричните масла в грижата за косата

Неговата уникална концентрация от етерични масла стимулира микроциркулацията и освежава скалпа, за да засили растежа на здрава и красива коса

Етеричните масла в грижата за косата

60 години Спа грижа за коса 

През 2017 г. René Furterer празнува своята 60-годишнина в изкусителни грижи за косата с основното убеждение, че ботаниката прелива от скъпоценни есенции, способни да възвърнат устойчивостта на косата и нейната естествена красота