красота

Как да се наслаждаваме на слънцето и да не страдаме от вредните му влияния

Снимка: Rani26 / Pixabay.com

Слънцето е полезно - за имунната система, за костите, за енергичността и красота, но може и да навреди на кожата, ако стоите прекалено дълго изложени на лъчите му без необходимата защита.

Този лайтмотив е добре известен, въпросът е да направите най-доброто за себе си, за да се радвате на прекрасно лято - сезонът, в който слънцето е най-силно и най-опасно.

Ето как да се наслаждаваме на слънцето, без да страдаме от вредните му влияния:

1. Изхвърлете миналогодишните продукти за слънцезащита, особено ако тубичките са пълни с по-малко от половината съдържание - действието им вече не може да бъде гарантирано.

2. Никога не оставяйте козметиката си на слънчево място, защото така действието й отслабва по-бързо.

3. Без слънцезащита безопасното време за облъчване на слънце при хората с много светла кожа и коса (1 тип) е максимум 10 минути; светлокожите с кестенява коса (2 тип) - 15 минути; хората с мургава кожа и тъмна коса (3 тип) - до 25 минути.

4. Като имате предвид това, можете да изчислите най-правилния за вас фактор на козметиката, предпазваща от вредните UV лъчи. Например, ако сте от тип 1 и си вземете продукт със слънцезащитен фактор 30, умножете 30 по 10 минути и ще получите 300 минути - времето, в което можете да стоите на слънце без риск от увреждания, обясняват дерматолози. След това ще трябва да се намажете отново.

5. Избирайте продукти, които имат в състава си бета-каротин и витамините Е и С, тъй като тези съставки са регенериращи и ще предпазват кожата от образуване на бръчици. Когато преценявате какъв крем да вземете, обърнете внимание и на съдържанието на овлажняващи съставки, защото те ще бъдат бариера пред изсушаващото действие на слънцето.

6. Търсете водоустойчиви слънцезащитни продукти, защото ултравиолетовите А и В лъчи проникват до половин метър под вода. Ако сте се намазали с обикновен слънцезащитен крем, той няма да ви предпази, дори да плувате под вода.

7. След като сте плували в море или в басейн, се обливайте задължително със сладка вода, тъй като остатъците от морска сол привличат слънчевите лъчи, а хлорът от басейна прави нещо като филм върху кожата и така се неутрализира действието на слънцезащитата ви. И, съответно след като вземете душ, се намажете отново.

8. Знаете, че вредните слънчеви лъчи проникват и през облаци, и на сянка, така че не пропускайте да се намажете дори когато времето е мрачно.

9. Мажете по-обилно т.нар. "слънчеви тераси", а именно челото, носа, ушите, скулите, раменете, краката и горната част на ходилата.

10. В периода между 11 и 15 часа избягвайте да стоите на слънце.

Cъбития

Мисъл на деня