Кокосово масло: ползи и начин на употреба

  • Сподели:
Кокосово масло: ползи и начин на употреба

Истински дар, с безброй ползи, чудесен не само за консумация, но и за най-различни разкрасителни процедури - от заздравяване на кожата и косата, през омекотяване на устните, до поддържане на белите зъби. Да, това е кокосовото масло.

Снабдете се със студено пресовано кокосово масло и няма да сбъркате. Защо? Вижте:

Грижа за лицето

Кокосовото масло спомага на кожата да бъде здрава, еластична и млада. Освен това е естествен овлажнител и успокоява много. Ако кожата ви е раздразнена, ако сте изгорели от слънцето или просто усещате сухота, мажете се с кокосово масло сутрин и вечер, комбинирайте с приемане на достатъчно течности през деня и ще усетите как лицето ви отново започва да сияе.

Срещу стрии

Ако кожата ви е предразположена към стрии, заложете на кокосовото масло, за да я хидратирате и спомогнете да бъде по-здрава и еластична. Уязвимите от към стрии места са бедрата - външната и вътрешната част, корема, ръцете и гърдите. Мажете се всеки ден сутрин и вечер и си правете леки масажи, за да подхранвате кожата си и да смалите до минимум риска от белези при разтягане или свиването ѝ.

За здрава коса

Ако мечтаете за здрава, бляскава и жизнена коса, заложете на кокосовото масло. Ако имате нормална към мазна коса с много сухи краища, разтопете на водна баня 1 с.л. кокосово масло и втрийте с пръсти в косата, но от средата надолу. Ако косата ви като цяло е по-суха, разтопете 2 с.л. масло и изсипете в тубичката на балсама, който ползвате, за да обогатявате косата си при миене.

За меки устни

Ако устните ви често се напукват, използвайте старо контейнерче от балсам и го напълнете с кокосово масло. Използвайте в хладните дни за меки усни. А ако искате да си направите ексфолиант за устни, просто смесете 1 ч.л. кокосово масло 1 ч.л. бяла захар и ½ ч.л. какао на прах.

За бели зъби и здрави венци

Освен всико друго, знаехте ли, че кокосовото масло спомага и за по-белите ни и здрави зъби? То няма свойствата да ги избелва толкова, колкото да ги поддържа бели и чисти. Това се дължи на лауриновата киселина в състава на кокосовото масло. Тя спомага за това зъбите и изначално устната ни кухина да са чисти, без бактерии и плака, заздравява и венците ни. Ето защо бихте могли сутрин да си правите гаргара с 1 с.л. кокосово масло.

За здрави нокти

Ако ноктите ви са чупливи, а кожичките около тях напукани и разранени, доверете се на кокосовото масло, за да бъдат здрави ръцете ви. Масажирайте ръцете и ноктите вечер преди лягане със затоплено кокосово масло. Любопитен факт е, че кокосовото масло е отличен помощник и в борбата срещу гъбички, затова бъдете сигурни, че ще спомогне и за здравето, не само за красотата на ноктите ви.

За премахване на грим

И на последно място - едно страхотно приложение на кокосовото масло. Знаехте ли, че то успешно почиства грим? Просто вземете малко с ръка, разтопете го и втрийте нежно в кожата. След това с памучно тампонче избършете грима. За да бъде напълно чиста кожата ви, почистете задължително лицето с хладка вода и тоник.

Автор: Вяра Иванова за edna.bg