Натурални средства за лечение на акне

  • Сподели:
Натурални средства за лечение на акне

Акнето е болестно състояние на кожата, при което се запушват отворите на мастните жлези и се образуват т. нар. комедони (черни точки) и зачервени пъпки с бели върхове. То може да остави трайни белези, но хората с акне нерядко страдат не само физически, а и психически.

Те се притесняват от външния си вид, нямат желание за социални контакти, изпитват силна тревожност, когато са сред други, особено непознати, например при постъпване на нова работа те изживяват силен стрес. Все пак, има начини, които да облекчат състоянието без негативни последици, твърди Джъстин Уилямс в bodyfitnessexpert.com.

Основно правило е да се спазва добре балансирана хранителна диета. Организмът се нуждае от много витамини, най-вече от А и Е (помагат за образуване на нова и гладка кожа), и от цинк.

Храни, които съдържат голямо количество витамин А, са оранжевите и жълтите плодове и зеленчуци (лимон, портокал, морков, сладки картофи,тиква, кайсии).

Витамин Е може да си набавите от растителните масла: царевично, слънчогледово, соево и от пшеничен зародиш. Орехите, бадемите и фъстъците също са богати на този витамин. Има го и в пълнозърнестите храни, зеления боб, граха, марулите, доматите, патладжаните.

Цинкът се среща в червеното месо, пилешкото, рибата, млечните продукти, както и в ядките, бобовите култури и пълнозърнестите храни.

И тъй като е много важно кожата да бъде добре хидратирана, никак не е добра идея консумацията на кофеин и алкохол, а да пиете колкото се може повече вода.

Ето и няколко начина за добра хидратация. Добре е да правите тези процедури по 2-3 пъти в седмицата.

Парна баня - тя помага за отварянето и прочистването на порите.

Кипнете вода в тенджера, оставете я да изстине малко, за да не се изгорите, след което наведете лицето си към съда и покрийте главата си с кърпа. След 10 минути подсушете кожата с топла кърпа.

Маска с лимонов сок и вода - лимоновият сок е много ефективен при лечението на акне, но само когато не е концентрат, който дразни кожата.

Изстискайте един лимон, разредете сока с 3-4 ч. л. вода и нанесете върху лицето с памук. Спете така, а на сутринта изплакнете лицето си с топла вода.

Лимонов сок и розова вода - това е много ефективна комбинация за лечение на акне.

Смесете равно количество от прясно изцеден лимонов сок и розова вода, нанесете върху засегнатите зони и оставете да престои поне половин час. Измийте обилно с вода.

Листа от мента и куркума на прах - ментата успокоява кожата, а куркумата помага за премахването на бактериите.

Смесете шепа свежи ментови листа (предварително стрити), 1/2 ч. л. куркума на прах и 3 с. л. вода до получаването на хомогенна смес. Нанесете върху лицето и оставете да престои около 30 минути. Отмийте с хладка вода.